Δεκεμβριανά 2014…


Τη ρεβάνς για τα Δεκεμβριανά του 1944 επιζητεί να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Δημήτρης Στούμπος, Διευθύνων Σύμβουλος της «Αυγής», έγραψε σ’ αυτήν: «Τα ”Δεκεμβριανά” του 2014 σημαδεύουν ήδη την πορεία της χώρας μας σε βαθμό που “θυμίζουν” τα Δεκεμβριανά του 1944.

Αυτή τη φορά ο αγώνας είναι αμιγώς κοινωνικός-κινηματικός-πολιτικός και οδηγεί σε μια πραγματική ανατροπή της χρεοκοπημένης μνημονιακής συγκυβέρνησης των Σαμαρά – Βενιζέλου».

Το άρθρο του έχει τίτλο «Έρχεται η ώρα της Αριστεράς» και είναι το editorial σε τρισέλιδο αφιέρωμα της εφημερίδας, που έχει πηχυαίο τίτλο «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια ταμπού για τις Βρυξέλλες». Προφανώς η διεύθυνση της εφημερίδας και ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να καθησυχάσει τους πολίτες που κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα» στην προοπτική εκλογών και νίκης του σ’ αυτές.

Για να πείσουν τους αναγνώστες της «Αυγής», ότι «η επερχόμενη δημοκρατική ανατροπή γίνεται ευρύτερα “αποδεκτή”, έστω με ανησυχία», παρατίθενται σε μετάφραση ρεπορτάζ από εφημερίδες του εξωτερικού. Όμως αν οι αναγνώστες δεν μείνουν στον τίτλο ή στο άρθρο του κ. Στούμπου και διαβάσουν προσεκτικά αυτά τα άρθρα, θα καταλήξουν σε συμπεράσματα που αντί να μειώσουν θα ενισχύσουν τις ανησυχίες τους περί χρεοκοπίας της Ελλάδος…

Το κείμενο των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», που αναφέρεται στον τίτλο του αφιερώματος δεν είναι «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια ταμπού για τις Βρυξέλλες», αλλά «Η προοπτική μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί πλέον τόσο μεγάλο ταμπού για τις Βρυξέλλες». Στο ίδιο άρθρο σημειώνεται ότι η προοπτική εκλογών και νίκης του ΣΥΡΙΖΑ «θα δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερη αβεβαιότητα στις αγορές ομολόγων». Στη μετάφραση άλλου σημείου των ΦΤ αναφέρεται ότι σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ ζητήσει τη διαγραφή του ενός τρίτου του χρέους ή ελάφρυνση του από την Ευρωζώνη «η απειλή της χρεοκοπίας ή της εξόδου από το Ευρώ είναι τακτικές που θα χρησιμοποιηθούν και αυτό θα έχει προβλέψιμα αποτελέσματα στις παγκόσμιες αγορές και δεν θα κάνει μόνο τα πράγματα δυσκολότερα για την Ελλάδα, αλλά ίσως και να επηρεάσει αρνητικά και τα ομόλογα και άλλων αδύναμων χωρών της Ευρωζώνης».

Στη μετάφραση από την γερμανική εφημερίδα «Die Welt» αναφέρεται η άποψη του οικονομολόγου Καρλ Βάϊμπεργκ: «Αν αποτύχει ο ελιγμός Σαμαρά και ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην εξουσία μέσω των εκλογών, ο κίνδυνος να χρεοκοπήσει η Ελλάδα είναι υψηλός». Και στο ρεπορτάζ του «Economist» αναφέρεται μεταξύ των άλλων: «Οι υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκουν απήχηση στους Έλληνες που έχουν πληγεί από τη λιτότητα, αν και παραμένει ασαφές πώς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα χρηματοδοτήσει μια τόσο δαπανηρή πολιτική. Ούτε είναι σαφές πώς όλα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν συμβατά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη». Το ψέμα πρέπει να ξέρει κανείς να το χειρίζεται, αλλιώς εκτίθεται, τουλάχιστον στους σκεπτόμενους πολίτες.-

Γιώργος Ν. Παπαθανασόπουλος

Τα σχόλια έχουν κλείσει.