Διεθνής Διάσκεψη στην Αθήνα για την ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή.


Εντυπωσιακή είναι η συγκέντρωση, χθες και σήμερα, στην Αθήνα δεκάδων πολιτικών και θρησκευτικών προσωπικοτήτων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μέσης Ανατολής.

Σκοπός τους η συμμετοχή στη Διεθνή Διάσκεψη που διοργανώνει το Υπουργείο των Εξωτερικών, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή».

Χθες παρέστησαν και μίλησαν, μεταξύ των άλλων, οι Πατριάρχες των ελληνορθοδόξων πρεσβυγενών πατριαρχείων Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίος, Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος, Αντιοχείας κ. Ιωάννης και Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος, οι Αρχιεπίσκοποι Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος και Κύπρου κ. Χρυσόστομος, καθώς και ο εκπρόσωπος του Πατριάρχου της Μόσχας. Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων. Μίλησαν ακόμη οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κέντερς, της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, του Βατικανού Πολ Ρίτσαρντ Γκάλαχερ και της Κύπρου Γιαννάκης Κασουλίδης. Συναισθηματικά φορτισμένη ήταν η ομιλία του στην Βηρυτό εδρεύοντος Καθόλικου Πατριάρχου του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας Αράμ Α΄. Παρέστη επίσης και μίλησε ο Μέγας Μουφτής της Αιγύπτου Αμπντέλ Καρίμ Αλάμ, ο Αρχιραββίνος Δρ. Ντέϊβιντ Ρόζεν, εκπρόσωποι των Μονοφυσιτών της Συρίας  και των Κοπτών της Αιγύπτου, καθώς και θρησκευτικοί και πολιτικοί εκπρόσωποι αραβικών χωρών. Σήμερα αναμένεται να έρθει για τη διάσκεψη στην Αθήνα η υφυπουργός εξωτερικών  των ΗΠΑ, αρμόδια για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, κυρία Βικτόρια Νούλαντ, η οποία θα έχει συναντήσεις με τους κ.κ. Τσίπρα και Κοτζιά.

Σημειώνεται ότι οι πατριάρχες Κωνσταντινουπόλεως και Ιεροσολύμων μίλησαν στα αγγλικά και ο Αντιοχείας στα αραβικά, σε μια ομιλία ιδιαίτερα συγκινητική, λόγω και του ότι είναι ακόμη άγνωστη η τύχη των δύο απαχθέντων στη Συρία επισκόπων, εκ των οποίων ο ένας είναι ο κατά σάρκα αδελφός του.

Η συνάντηση στην ίδια πόλη και στον ίδιο χώρο δεν φάνηκε να γεφυρώνει τις εκκλησιαστικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ του Φαναρίου και της Εκκλησίας της Ελλάδος, και μεταξύ των Πατριαρχείων Αντιοχείας και Ιεροσολύμων. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών απέφυγε να έχει ιδιαίτερη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, στη συνοδεία του οποίου δεν ήταν ο διευθυντής του γραφείου του Πατριαρχείου στην Αθήνα Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως,  αλλά ο Μητροπολίτης Περγάμου και ο Αρχιγραμματέας της Πατριαρχικής Συνόδου. Ο κ. Βαρθολομαίος είχε συνάντηση με τους κ.κ. Παυλόπουλο, Τσίπρα και Κοτζιά, και ιδιωτικά παρέστη σε δείπνο στην οικία του ακαδημαϊκού κ. Σκαλκέα.

Επίσης στη Διάσκεψη δεν αντάλλαξαν ούτε βλέμμα οι Πατριάρχες Αντιοχείας και Ιεροσολύμων, των οποίων η διαφορά για την εκκλησιαστική δικαιοδοσία στο Κατάρ φαίνεται αγεφύρωτη. Σε δημοσιογράφους έκαμε εντύπωση ότι στον Οικουμενικό Πατριάρχη δεν εδόθη κάποια ιδιαίτερη θέση στη Διάσκεψη, αλλά τοποθετήθηκε στην πρώτη θέση στο δεξιό μέρος των τραπεζιών που σχημάτιζαν ένα πι. Δίπλα του είχε τον Πατριάρχη Αντιοχείας, τον υπουργό εξωτερικών της Αιγύπτου και τον υπουργό εξωτερικών του Βατικανού. Στην τιμητική θέση του προεδρείου και δίπλα στον προεδρεύοντα υπουργό  εξωτερικών της Ελλάδος κ. Νίκο Κοτζιά κάθισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Σήμερα η Διάσκεψη λήγει με τη συνέντευξη Τύπου του κ. Κοτζιά, χωρίς, φυσικά, κάποιο θετικό απτό αποτέλεσμα.-

Γιώργος Ν. Παπαθανασόπουλος

Τα σχόλια έχουν κλείσει.