Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, συνοδοιπορία


Η Γαλλία και η Ιταλία, με αριστερές κυβερνήσεις, έγιναν συνοδοιπόροι της Ελλάδας στα δημόσια οικονομικά τους. Και οι δύο αυτές χώρες, με άλλοτε ισχυρότατες οικονομίες, με πρωτοποριακή τεχνολογία και με πρότυπη βαριά βιομηχανία, αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της Γαλλίας για το 2015 προβλέπεται στο 4,3%, πολύ επάνω από το 3%, που προβλέπει το σύμφωνο σταθερότητας. Οι Βρυξέλλες απειλούν με κυρώσεις τη Γαλλία, αλλά η συντηρητική κυρία Μέρκελ στηρίζει τον σοσιαλιστή κ. Ολάντ, με την προϋπόθεση ότι αυτός θα προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Ήδη η γαλλική κυβέρνηση προχωρεί στη μείωση του συλλογικού, οικογενειακού και ατομικού εισοδήματος των Γάλλων πολιτών. Προωθεί τη μείωση των επιχορηγήσεων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και περικόπτει κατά 700 εκατομμύρια Ευρώ τα επιδόματα ανεργίας. Προβλέπει επίσης μείωση των οικογενειακών επιδομάτων. Επίσης προχωρεί στην καθιέρωση της Κυριακής ως εργάσιμης ημέρας και απελευθερώνει επαγγέλματα, μεταξύ των οποίων του δικηγόρου, του ιατρού, του φαρμακοποιού και του συμβολαιογράφου. Προβλέπει ακόμη περικοπή δαπανών στον δημόσιο τομέα και  αναδιάρθρωσή του, όχι πάντως σε ικανοποιητικό βαθμό, κατά τις Βρυξέλλες και τους δανειστές της Γαλλίας.

Η οικονομική κατάσταση στη Γαλλία είναι πολύ αρνητική. Είναι χαρακτηριστικό το άρθρο της εφημερίδας «Λε Μοντ» της 18ης Οκτωβρίου τρ.ε., το οποίο υπογράφει η Φρανσουάζ Φρεσόζ. Η έγκυρη δημοσιογράφος σημειώνει: «…Η Γαλλία, που εμφανίζεται ακόμη τόσο ισχυρή, έγινε τόσο αδύνατη που δεν μπορεί πλέον να κάνει τίποτε χωρίς να δίνει εξηγήσεις στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες και στις αγορές, εξ αιτίας των 2.000 δισεκατομμυρίων Ευρώ χρεών, που απειλούν ντε φάκτο την κυριαρχία της».

Η αριστερή ιταλική κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι προωθεί «το Νόμο της Σταθερότητας». Προβλέπει κάποιες επικοινωνιακού τύπου ρυθμίσεις, όπως 80 Ευρώ σε κάθε οικογένεια που έχει ένα παιδί και έως αυτό να γίνει τριών ετών, αλλά τα άλλα μέτρα είναι αυστηρής λιτότητας, σύμφωνα με το σύμφωνο σταθερότητας και τις επιταγές των δανειστών της: Μείωση εισοδήματος, περικοπή επιχορηγήσεων στους ΟΤΑ, φορολογία της ακίνητης περιουσίας. Παρά τα μέτρα λιτότητας το χρέος της Ιταλίας το 2015 θα ανέβει στο 133,4% του ΑΕΠ, από 131,6% το 2014, ενώ η οικονομία της  δεν έχει ακόμη κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών, για να εξασφαλίσει επενδύσεις και ανάπτυξη…

Το 2009 η χώρα μας ανήκε στις τότε ειρωνικά χαρακτηριζόμενες χώρες PIGS, μαζί με τις Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ισπανία. Σήμερα Ισπανία και Ιρλανδία με συντηρητικές κυβερνήσεις και η Πορτογαλία, με σοσιαλδημοκρατική, με τα μέτρα που έλαβαν, πέτυχαν να βγουν από τα μνημόνια. Αντίθετα υπό επιτήρηση βρίσκονται πλέον η Ιταλία και Γαλλία, μαζί με την Ελλάδα. Για να βγούμε κι εμείς από τα μνημόνια χρειάζεται να συνεχίσουμε το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, να σταματήσουμε τους λαϊκισμούς και να δουλέψουμε σκληρά. Οι επιταγές αυτές δεν απαιτούν ανεύθυνη αριστερή κυβέρνηση. Θέλουν κυβέρνηση με σοβαρότητα και στιβαρότητα.-

Γιώργος Ν. Παπαθανασόπουλος

Τα σχόλια έχουν κλείσει.