Ζητείται αξιοπρέπεια


Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συχνά μιλάνε για την αξιοπρέπεια, που θα επαναφέρουν στους Έλληνες, αν ανέλθουν στην εξουσία. Αξιοπρέπεια σημαίνει «συμπεριφορά ανάλογη με τους καθιερωμένους κανόνες και τα ήθη μιας κοινωνίας».

Στη συμπεριφορά την απαραίτητη για την αξιοπρέπεια του ανθρώπου –όπως τονίζει ο Πλούταρχος – είναι πρώτον να μη χρωστάει και δεύτερον να είναι έντιμος  με τους πιστωτές του, να μην είναι μπαταξής.

Στα ήθη και στους καθιερωμένους κανόνες του λαού μας δεν περιλαμβάνεται η άρνηση πληρωμής των  οφειλών του, όπως επαγγέλλεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Άλλο είναι να επιδιώκεται να διευκολυνθεί η πληρωμή του χρέους, παράλληλα με την ενίσχυση της ανάπτυξης της χώρας και της μείωσης των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων, και άλλο αυθαίρετα και μονομερώς να επιχειρείται η άρνηση της πληρωμής του.

Απονενοημένη μονομερής ενέργεια στάσης πληρωμών σημαίνει τραγικές επιπτώσεις στο λαό και βέβαια και αξιοπρέπεια δεν θα έχει και θα παγιωθεί η διεθνής αντίληψη για τη χώρα μας, ως κράτους αναξιόπιστου και παραδείγματος  προς αποφυγή.

Το ότι η Ελλάδα χρωστάει είναι αντικειμενικό γεγονός, αλλά ακόμη δεν απέκτησε τη φήμη του μπαταξή. Στα ήθη και στους καθιερωμένους κανόνες των Ελλήνων δεν περιλαμβάνεται το να είναι  κακοπληρωτές. Παλιότερα το ΠΑΣΟΚ είχε εισαγάγει το «ήθος» να ζει ο Έλληνας άνετα με δανεικά, και με κομματικά στελέχη του να πλουτίζουν υπερβολικά. Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ εισάγει νέο «ήθος», υποστηρίζοντας ότι αξιοπρεπής είναι ο «ξύπνιος», ή μάλλον ο «εξυπνάκιας», εκείνος δηλαδή που χρωστάει και δεν πληρώνει. Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ και σύμφωνα με το νέο «ήθος», η χώρα μας θα καταστεί «αξιοπρεπής» όταν δηλώσει στους δανειστές της ότι δεν πληρώνει τα δανεικά.

Ο αυτοσεβασμός, δηλαδή ο σεβασμός και η εκτίμηση προς τον εαυτό μας, αποτρέπει πράξεις και εκδηλώσεις, οι οποίες μειώνουν την αξιοπρέπεια μας. Ποιος όμως αυτοσεβασμός υπάρχει, όταν αντί για συζήτηση περί πολιτικής ακούγονται συνεχώς κραυγές συνθημάτων και καλλιεργούνται μεγάλες προσδοκίες, που είναι βέβαιο ότι, αν ανέλθει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, θα οδηγήσουν το λαό να νιώσει πικρά απογοητευμένος, βαθιά ταπεινωμένος και οδυνηρά εξαθλιωμένος και απελπισμένος; Είναι δυνατόν όχι ο ειδικός οικονομολόγος, αλλά ο σκεπτόμενος με την απλή λογική πολίτης να μην αντιλαμβάνεται ότι τα όσα υποστηρίζει ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπεύθυνος Επιτροπής Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, κινούνται στη σφαίρα της Ουτοπίας; Είναι δυνατόν να πιστέψει ότι οι εταίροι και η Τρόϊκα θα δεχθούν «συνδυασμό κουρέματος του χρέους, ρητρών ανάπτυξης και επενδυτικών προγραμμάτων για ανάπτυξη»; Είναι δυνατόν ο απλά σκεπτόμενος πολίτης να πιστέψει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση και με μόνο όπλο την ιδεολογία του θα αλλάξει «την ατζέντα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των πιστωτών;…

Ζητείται  αξιοπρέπεια. Αυτό είναι αλήθεια. Αλλά αυτή δεν επιτυγχάνεται με ψέματα, επικίνδυνους ερασιτεχνισμούς και επαναστατικές ασκήσεις, τύπου βίντεο γκέϊμ.-

Γιώργος Ν. Παπαθανασόπουλος

Τα σχόλια έχουν κλείσει.