Η θάλασσα και η πολιτική Τσίπρα


Η θάλασσα είναι κύριο στοιχείο της ζωής του Έλληνα και του πολιτισμού του. Κυριαρχεί και σε πολλά γνωμικά και εκφράσεις της καθημερινής του ζωής. Ένα από αυτά ταιριάζει απόλυτα στον κ. Τσίπρα.

Από τον Ιανουάριο του 2015 που ανέλαβε «τα έχει κάνει θάλασσα», που σημαίνει ότι έχει αποτύχει στη διακυβέρνηση της χώρας και τη διαχείριση της κρίσης. Και αυτό γιατί, κατά άλλη παροιμία, «στο πέλαγο αλωνίζει», δηλαδή ματαιοπονεί εγκλωβισμένος στις ουτοπικές ιδεοληψίες του.

Με τη θάλασσα ο κ. Τσίπρας συνέδεσε το όνομά του όταν προ κάποιων μηνών είπε πως αυτή δεν έχει σύνορα και τώρα με την δια της θαλάσσης συγκέντρωση στην Ελλάδα εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων. Το προσφυγικό και η μετατροπή της χώρας μας σε ένα απέραντο μεταναστευτικό άσυλο, πλημμυρισμένο από ατυχείς ανθρώπινες υπάρξεις είναι κυρίως ευθύνη των μεγάλων δυνάμεων. Αυτές  προκάλεσαν τον πόλεμο στο Ιράκ και στη Συρία, αυτές ακόμη και σήμερα υποδαυλίζουν τις πολεμικές συγκρούσεις και τη γενοκτονία χριστιανών και μουσουλμάνων κατοίκων τους. Λες και όλη αυτή η επιχείρησή τους έγινε επίτηδες, για να πνίξει στο Ισλάμ την Ελλάδα και γενικότερα την Ευρώπη. Είναι περίεργο ότι οι πρωτεργάτες της σημερινής κατάστασης, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο,  είναι μακριά από τις τραγικές επιπτώσεις που προκάλεσαν…

Ευθύνη τεράστια έχει και η Τουρκία. Δεν είναι δυνατόν να ρίχνει το πολεμικό αεροπλάνο της Ρωσίας όταν για δευτερόλεπτα θεώρησε ότι εισήλθε στο εναέριο χώρο της και να αφήνει να περνούν από το έδαφός της τα εκατομμύρια των προσφύγων και μεταναστών. Δεν είναι δυνατό όλοι αυτοί οι άνθρωποι να κινούνται για χιλιάδες χιλιόμετρα και να μην τους γίνεται κανένας έλεγχος. Μάλλον διευκολύνονται στο να περάσουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Μάλλον οι έμποροι συνεργάζονται με υπηρεσίες της γείτονος… Μάλλον ο νέος Σουλεϊμάν ο μεγαλοπρεπής εφαρμόζει σχέδιο κατάκτησης εκ των έσω της (πρώην;) χριστιανικής Ευρώπης… Αλλά και σε ορισμένους εταίρους μας, όπως η Αυστρία, κυριαρχεί ο εγωισμός και εξοβελίζεται η αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ.

Ευθύνες όμως έχει και η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Δεν πρόβλεψε το  τσουνάμι και όταν συνέβη το αντιμετωπίζει με ερασιτεχνισμό. Άνοιξε μια τεράστια πύλη στα νησιά μας και κάλεσε τους δυστυχείς πρόσφυγες και μετανάστες από εκεί να περνούν…Η Ιταλία όταν υπήρξε το δικό της τσουνάμι, δια μέσου της νήσου Λαμπεντούζα, έλαβε σοβαρά μέτρα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Το ίδιο παλαιότερα η Ισπανία έλαβε μέτρα αποτρέποντας την ανεξέλεγκτη μετανάστευση, όταν, παλαιότερα, από την Ceuta, κτήση της στην αφρικανική ήπειρο, απέναντι από το Γιβραλτάρ, περνούσαν κατά χιλιάδες οι μετανάστες. Η ίδια η χώρα μας όταν  έδρασε σοβαρά και αποτελεσματικά στη Θράκη, απέτρεψε την από εκεί είσοδο προσφύγων και μεταναστών. Σήμερα απλώς λιαζόμαστε και παρακολουθούμε τις εξελίξεις.-

Γιώργος Ν. Παπαθανασόπουλος

Τα σχόλια έχουν κλείσει.