Η Νέα Δημοκρατία, ο αετός και το παγώνι


Η εκλογή αρχηγού στη Νέα Δημοκρατία προσδιορίστηκε για τις 20 Δεκεμβρίου. Κοινότοπο είναι πως η εκλογή είναι κρίσιμη για το μέλλον του Κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Κοινότοπο επίσης είναι ότι η εκλογή γίνεται υπό δυσμενείς συνθήκες, ως προς τη δημοφιλία του Κόμματος.

Είναι προφανής η απογοήτευση και η πικρία ακόμη και των ψηφοφόρων, οι οποίοι παραμένουν πιστοί στη ΝΔ και μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.  Τα αρνητικά συναισθήματα μεγάλου μέρους του εκλογικού σώματος οφείλονται στην αδράνεια των κομματικών στελεχών της, στην χωρίς πολιτικό δυναμισμό  αντιπολιτευτική τακτική των πολιτικών της στελεχών, στην έλλειψη σαφών και ευδιάκριτων ιδεολογικών θέσεων και στον τρόπο που οι τέσσερις υποψήφιοι αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον.

Ο νέος αρχηγός απαιτείται να αναπληρώσει τις ελλείψεις, να βελτιώσει την εικόνα του Κόμματος, να ενισχύσει την ψυχολογία των φιλελεύθερων και συντηρητικών πολιτών που έχουν πληγεί από τα μνημόνια χωρίς οι ίδιοι να έχουν ευθύνη. Να δώσει προοπτική ελπίδας και να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στο λαό, ότι τα στελέχη της πράγματι θα αγωνιστούν για την Ελλάδα. Επίσης να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για δημιουργία ανάπτυξης και πλούτου, προς δίκαιη κατανομή.  Τέλος να πείσει το λαό ότι είναι προϊόν αποπληροφόρησης η επικρατούσα ιδεολογική αντίληψη ότι μόνο η όποια Αριστερά είναι ευαίσθητη έναντι των προβλημάτων και των ελευθεριών του λαού. Συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Αριστερά σημαίνει μεμψιμοιρία, γκρίνια, αντίδραση, μεγάλα λόγια και όταν συμβεί να αποκτήσει την εξουσία αβουλία, φτώχεια, ευνοιοκρατία και δυστυχία.

Η συγκυρία μπορεί να είναι αρνητική για τη Νέα Δημοκρατία, είναι όμως καλύτερη από το 2012 και μετά. Σήμερα είναι δυνητικά το μόνο ελπιδοφόρο πολιτικό αποκούμπι για το λαό, που άρχισε να πείθεται ότι τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ ήσαν πολλά και μόνο για την κατάκτηση της εξουσίας. Ο λαός άρχισε επίσης να αντιλαμβάνεται ότι οι χειρισμοί της Κυβέρνησης Τσίπρα τον οδήγησαν σε κατάσταση πολύ χειρότερη από αυτή που ήταν επί συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Αυτό ομολογείται από την ίδια τη σημερινή κυβέρνηση στο κείμενο του Προϋπολογισμού του 2016. Η ΝΔ τώρα θέλει ηγεσία, που να πετύχει  όλα τα ζητούμενα για μια ανανεωτική και ελπιδοφόρα φιλελεύθερη – συντηρητική παράταξη.

Όσο έγραφα αυτές τις σκέψεις το μυαλό μου πέταξε στον μύθο του Αισώπου «Το παγώνι και η νυχτερίδα». Όταν στα πουλιά του δάσους ετέθη θέμα για το ποιο θα αναλάβει την ηγεσία τους το παγώνι ζήτησε αυτό να προτιμηθεί, με το επιχείρημα ότι είναι πολύ όμορφο. Τα πουλιά το χειροκρότησαν και ήσαν έτοιμα να το ψηφίσουν, αλλά άλλαξαν γνώμη όταν η νυχτερίδα τους είπε πως καλή είναι η ομορφιά αλλά  ο αετός μπορεί να τα προστατεύσει από τα άλλα ζώα…Καλή η ομορφιά, αλλά όταν συνοδεύεται από εξυπνάδα, σοφία, εντιμότητα και δύναμη.-

Γιώργος Ν. Παπαθανασόπουλος

Τα σχόλια έχουν κλείσει.