Κι όπου η βουλή τους συφορά…


«Κι όπου η βουλή τους συφορά…». Το Σπάραγμα του 42ου στοχασμού  από το Β΄ Σχεδίασμα του Διονυσίου Σολωμού για τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» ταιριάζει στα όσα σκέπτεται και πράττει η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Σήμερα στη Βουλή «πετάει την μπάλα έξω». Νομίζει ότι λαϊκίζοντας και δημαγωγώντας στο ευαίσθητο για το λαό όσο και σοβαρό ζήτημα της φοροδιαφυγής των εχόντων και κατεχόντων θα προσφέρει άρτον και θεάματα και θα ξεχασθούν τα μείζονα εθνικά, κοινωνικά, ηθικά, πνευματικά και οικονομικά ζητήματα.

Στην περίπτωση έρχεται στη μνήμη το επίγραμμα του εθνικού μας ποιητή προς τους Επτανησίους «Δυστυχισμένε μου λαέ, καλέ και ηγαπημένε, πάντοτ’ ευκολόπιστε και πάντα προδομένε»… Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ενίστανται για την κατάσταση που βιώνουμε. Υποστηρίζουν πως τα ψέματα, η  αβουλία της κυβέρνησης, οι παλινωδίες της, λόγω της σύγκρουσης των ιδεολογικών εμμονών της με την στυγνή πραγματικότητα, όλα αυτά τα ήξερε ο λαός όταν την ψήφιζε τον περασμένο Σεπτέμβριο…

Τα ίδια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτουν το επιχείρημα ότι ο λαός δεν ήξερε τι τον περίμενε, γιατί δεν είχε το χρόνο να ενημερωθεί επί των όσων δεσμεύθηκε η κυβέρνηση να πράξει με βάση το 3ο Μνημόνιο. Λένε πως όφειλαν να είχαν ενημερωθεί… Η ένσταση έχει βάση. Όσο και αν ήταν λίγος ο χρόνος για να αποφασίσουν όσοι ψήφισαν ή δεν ψήφισαν θάπρεπε να γνωρίζουν την ευθύνη που αναλάμβαναν. «Ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση εκ του Ταμείου…».

Τα ανθρώπινα πάθη δεν αλλάζουν διδάσκει η Ιστορία. Ο Σόλωνας είχε προειδοποιήσει τους Αθηναίους για τον Πεισίστρατο. Όταν αυτός δημαγωγώντας ανέβηκε στην εξουσία και κατέστη τύραννος  ο Σόλωνας έφυγε από το άστυ και από τους Σόλους της Κιλικίας έγραψε στους Αθηναίους να μην παραπονούνται για το γεγονός, γιατί με δική τους ευθύνη ανέβηκε στην εξουσία ο Πεισίστρατος. «Από δική σας δειλία και αμυαλιά σας χτυπάνε οι φουρτούνες. Όχι μομφές στους θεούς. Δεν έχουν ευθύνη για όσα υποφέρετε. Εσείς οι ίδιοι τους δυναμώσατε και τους φέρατε στην εξουσία. Σας πλάνεψαν οι  γαλιφιές και δώσατε σημασία στα κούφια  λόγια και καθόλου προσοχή στα έργα…» τονίζει στην επιστολή που τους απέστειλε.

Η απεμπλοκή από τη σημερινή δύσκολη κατάσταση που ζούμε  θα είναι οδυνηρή. Το ευκταίο για τη χώρα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψει στα προ της κρίσεως εκλογικά ποσοστά του. Επίσης να εκλείψουν τα  θνησιγενή αρχηγικά Κόμματα, που η ζωή τους στηρίζεται στη δημαγωγία. Παράλληλα να επανακτήσει ο πολιτικός κόσμος την αξιοπιστία, τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητά του. Το ίδιο και οι άλλοι θεσμοί – Δικαιοσύνη, Στρατός, Εκκλησία -  που οπωσδήποτε έχουν επηρεαστεί από την κατάσταση. Τέλος εμείς όλοι οι πολίτες να συνειδητοποιήσουμε τις ιστορικές ευθύνες μας, για μας τους ίδιους και, κυρίως, για τους μετά από εμάς. -

Γιώργος Ν. Παπαθανασόπουλος

Τα σχόλια έχουν κλείσει.