Με ρίγος θανάτου σέρνω το κάρο…


Ο στίχος του Μπρέχτ «Με ρίγος θανάτου σέρνω το κάρο σε λεωφόρο κεντρική» μου ήρθε στο μυαλό, όταν πληροφορήθηκα το «plan B» για την ελληνική οικονομία της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως την ανέπτυξε ο ηγέτης της κ. Παν. Λαφαζάνης.

Η εναλλακτική πρόταση είναι η επιστροφή στη δραχμή και, για πρώτη φορά αν δεν απατώμαι, ο κ. Λαφαζάνης εξήγησε τον τρόπο: «Παίρνοντας 22 δισ. Ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος, με τα οποία θα πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις και στο μεσοδιάστημα θα χρησιμοποιήσουμε το χρόνο για να τυπώσουμε δικό μας νόμισμα». Η ενέργεια θα γινόταν βεβαίως χωρίς την άδεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που δεν θα την επέτρεπε ποτέ. Σημειώνεται ότι, κατά τον αναπληρωτή υπουργό των Οικονομικών, κ. Δημήτρη Μάρδα, τα 20 δισ. Ευρώ είναι τίτλοι του Δημοσίου, που οφείλει το Κράτος σε Ταμεία, Οργανισμούς κ.λ.π….. Αλλά και αν υπήρχαν σε μετρητά, η αφαίρεσή τους και το τύπωμα χρήματος χωρίς απόφαση και άδεια της ΕΚΤ θα συνεπαγόταν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, την άτακτη πτώχευση, το σταμάτημα κάθε χρηματοδότησης και την εξαθλίωση των Ελλήνων, ιδιαιτέρως των ολίγα εχόντων.

Έως τώρα τα αποθεματικά της Τράπεζας της  Ελλάδος φυλάσσονται ως κόρη οφθαλμού. Είναι ένα αποκούμπι για έκτακτες καταστάσεις. Η συγκεκριμένη που διερχόμαστε κατέστη τραγική από τα λάθη της σημερινής κυβέρνησης. Και στη σημερινή τραγική κατάσταση εκείνο που βγαίνει από όσα κατά καιρούς λένε οι κύριοι Βαρουφάκης και Λαφαζάνης είναι πως παράλληλα με τη σύγκρουση με τους δανειστές, στην οποία επέμεναν και επιμένουν, σχεδίαζαν και το «plan B», που, κατά τον κ. Λαφαζάνη,  είναι η επιστροφή στη δραχμή, με τη χρησιμοποίηση των αποθεματικών της Τραπέζης της Ελλάδος…

Σημειώνεται ότι η τελευταία φορά που κινδύνευσαν τα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας στην Ελλάδα ήταν επί Κατοχής. Τον Φεβρουάριο του 1941, πριν δηλαδή από την εισβολή των Ναζιστών στην Ελλάδα, η υπό τον Εμμανουήλ Τσουδερό Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος είχε προνοήσει να μεταφέρει  μυστικά τα αποθέματα σε χρυσό που υπήρχαν, από την Αθήνα στο Ηράκλειο. Η μεταφορά  έγινε με τα αντιτορπιλικά Βασιλεύς Γεώργιος και Βασίλισσα Όλγα.

Όταν αργότερα φάνηκε αδύνατο να κρατηθεί ελεύθερη η Κρήτη, αποφασίστηκε τα αποθέματα να διασωθούν σε ασφαλή χώρα, μακριά από τα θέατρα του πολέμου. Επιλέχθηκε η Κεντρική Τράπεζα  της Νότιας Αφρικής. Εκεί έφτασαν με περιπετειώδη τρόπο και με τη βοήθεια της Αγγλικής Κυβερνήσεως, της Τράπεζας της Αγγλίας, του Αγγλικού Ναυαρχείου Μέσης Ανατολής και της Εθνικής Τράπεζας της Αιγύπτου. Τα αποθέματα της Τραπέζης της Ελλάδος διασώθηκαν τότε από τους ξένους κατακτητές και πιστεύεται ότι  ποτέ δεν θα κινδυνεύσουν από Ελληνική Κυβέρνηση.-

Γιώργος Ν. Παπαθανασόπουλος

Τα σχόλια έχουν κλείσει.