Να βγει από το καβούκι της


Η κυβέρνηση Τσίπρα μοιάζει με τη χελώνα που έχει χωθεί στο καβούκι της για να μην αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Όμως αν θέλει να επιβιώσει οφείλει να την αντικρύσει κατάματα και να την αντιμετωπίσει.

Δεν είναι μόνο οι εταίροι μας στην ΟΝΕ που ομόφωνα μας λένε αλήθειες, είναι και τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ που μας αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα, ακόμη και με κατανόηση. Φυσικά δεν περιλαμβάνονται σ’ αυτά τα κατακίτρινα και λαϊκίστικα έντυπα, τύπου Bild, καθώς και πολλά ευρωπαϊκά ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Ο Alain Frachon λ.χ. έγραψε στη «Le Monde» σε άρθρο του, μεταξύ των άλλων:

«Η Ελλάδα ανήκει σε ένα όμιλο που έχει τους κανόνες του. Έχει πλουσίως ωφεληθεί και κατασπαταλήσει δισεκατομμύρια ευρώ από αυτά που της χορηγήθηκαν από την Ευρώπη, κυρίως από τη Γερμανία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να αγνοεί ότι στην κυρία Μέρκελ είναι πιο εύκολο να υποστηρίξει στη Γερμανική Βουλή ένα «Grexit», παρά μια μερική διαγραφή του χρέους των Αθηνών. Μεγάλο μέρος αυτών που υποφέρει η Ελλάδα έχουν ρίζες ελληνο-ελληνικές και δεν έχουν να κάνουν καθόλου με την Ευρώπη».

Στο ίδιο πνεύμα ο Danilo Taino γράφει στη «Corriere della Sera»:

«Μέχρι τώρα ο Τσίπρας και ο υπουργός του των Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έχουν δώσει την εντύπωση ότι ποντάρουν σε μια μείωση του χρέους προς τους ευρωπαίους εταίρους, που θα έπρεπε να πληρώσουν οι πολίτες των 18 χωρών –εταίρων: δεν θα την λάβουν. Στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών συνθηκών της ευρωζώνης  μπορούν όμως να καταπολεμήσουν τα ιστορικά κακά της Ελλάδος, μπορούν να περιορίσουν τα προνόμια των ολιγαρχιών, να απελευθερώσουν κλάδους της οικονομίας, που έχουν μπει στο γύψο από τις κάστες και τα συμφέροντα που αυτές υπηρετούν, να ανοίξουν τις αγορές και να καθιερώσουν πρακτικές στην πολιτική τους, για να καταστήσουν δύσκολη τη διαφθορά. Μπορούν να προωθήσουν την αξιοκρατία… Βεβαίως δεν περιλαμβάνονται όλα αυτά σε ένα πρόγραμμα της παραδοσιακής αριστεράς: Θα ήταν όμως ένα πρόγραμμα προς όφελος της Ελλάδος και των Ελλήνων».

Όπως γνωρίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να πετύχει τόσες και τέτοιες σοβαρές ανατροπές στην ιδεολογία του και στην πολιτική του; Ναι, απαντά ο Νικόλα Ρόσι, πάλι στην «Κοριέρε», αν οι Τσίπρας, Βαρουφάκης και οι άλλοι σύντροφοί τους στην κυβέρνηση αφήσουν την αλαζονεία, τον ιδεολογικό φανατισμό και την έπαρση, που τους διακατέχει. Πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να συμπεριφέρονται ως τα κακομαθημένα παιδιά, που με το κλάμα και τη διαμαρτυρία τους πείθουν τους γονείς να ικανοποιήσουν τα όποια αιτήματά τους.-

Γιώργος Ν. Παπαθανασόπουλος

Τα σχόλια έχουν κλείσει.