Νικητές της εκλογής οι Νεοδημοκράτες


Το αποτέλεσμα της εκλογής Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ανέδειξε ήδη ένα μεγάλο νικητή. Είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες Νεοδημοκράτες, που πήγαν στις λίγες, όπως αποδείχθηκε, κάλπες για να ψηφίσουν.

Νίκησαν την εύλογη απογοήτευση τους μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, νίκησαν τη δικαιολογημένη αμφιβολία για το μέλλον του Κόμματος και, την ημέρα της εκλογής, νίκησαν την ταλαιπωρία και την τυχόν αδημονία και φυσιολογική αγανάκτησή τους από την πολύωρη αναμονή. Και ήσαν άνθρωποι κάθε ηλικίας και κάθε ιδιότητας εκεί, στην ουρά.

Η ευκαιρία στους Νεοδημοκράτες να ξεσπάσουν, με την εντυπωσιακή συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία, δεν προήλθε από την προτροπή ενός χαρισματικού ηγέτη, όπως είχε γίνει με τον Ντε Γκολ στη Γαλλία το 1968, ούτε από την προσμονή κάποιου οφέλους. Ήταν μια αυθόρμητη ενέργεια, που τους την υπέδειξαν οι Αρχές τους και ο Πατριωτισμός τους. Η ενέργειά τους ξάφνιασε ακόμη και τους τέσσερις υποψηφίους για την Προεδρία του Κόμματος, ακόμα και τα κομματικά στελέχη, που ασχολήθηκαν με τα διαδικαστικά της εκλογής. Ένα «καθισμένο» Κόμμα, που ήταν σε καθοδική πορεία, αποδείχθηκε ότι  υποστηρίζεται από ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος που δείχνει ότι πιστεύει σ’ Αυτό.

Το μήνυμα που θέλησαν να στείλουν οι Νεοδημοκράτες προς κάθε κατεύθυνση είναι πως τους είναι ζωντανές οι πεποιθήσεις για μια  με ανθρώπινη διάσταση φιλελεύθερη οικονομία σε μια δημοκρατική, δίκαιη, αλληλέγγυα και υγιή Δημοκρατία, στην οποία να κυριαρχούν  οι παραδοσιακές Αξίες του διαχρονικού Ελληνισμού. Έδωσαν επίσης το μήνυμα πως παραμένουν σε εγρήγορση για να διαφυλάξουν τα όσια και τα ιερά του Έθνους και ότι αποτελούν μιαν ήρεμη αλλά ρωμαλέα παράταξη, που διαθέτει δυναμική στην κοινωνία.

Η παρουσία και η ψήφος των εκατοντάδων χιλιάδων Νεοδημοκρατών ασφαλώς δημιουργεί μια πηγή δύναμης στον νέο ηγέτη του Κόμματος, αλλά παράλληλα και περισσές υποχρεώσεις. Το πρώτο είναι να κατανοήσει σε βάθος τους λόγους που τους έκαμαν να πάνε να ψηφίσουν, μην υπολογίζοντας τον κόπο και την απογοήτευσή τους.

Ένας από τους λόγους είναι να δώσουν ώθηση στο νέο ηγέτη να προχωρήσει σε μια δυναμική αντιπολίτευση με ένα Κόμμα, που δεν θα είναι η προέκταση ή ο βραχίονας του Κράτους, αλλά θα αποτελείται από ζωντανά και ικανά στελέχη, που πήραν τις θέσεις με την αξία τους. Επίσης ένας λόγος είναι ότι θέλουν την ενότητα στο Κόμμα και όχι προσωπικές επιλογές από τον νέο ηγέτη, που οφείλει να ακούει τους πολίτες και όχι τα ισχυρά κοινωνικά, ιδεολογικά, και επικοινωνιακά λόμπι. Τέλος ένας ακόμη λόγος που τους  παρακίνησε να πάνε  να ψηφίσουν είναι να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα στο κυβερνητικό Κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν θα του είναι καθόλου εύκολο να καταργήσει την ταυτότητα και την ιδιοπροσωπία τους ως Ελλήνων. Καινούργιος «συνωστισμός» δεν θα υπάρξει.-

Γιώργος Ν. Παπαθανασόπουλος

Τα σχόλια έχουν κλείσει.