Ο Ντίκενς λέει τα κάλαντα στον κ. Τσίπρα…


Τα κάλαντα που έψαλαν χορωδίες στον κ. Τσίπρα μου έφεραν στο μυαλό μια προσαρμογή του μυθιστορήματος του Καρόλου Ντίκενς «Χριστουγεννιάτικα κάλαντα»* στην τραγική ελληνική πραγματικότητα.

Φαντάστηκα τον κ. Τσίπρα να έχει ξαπλώσει την παραμονή των Χριστουγέννων και  μόλις τον πήρε ο ύπνος να είδε το πρώτο όνειρο – εφιάλτη. Ήταν αντάμα οι πρώην σύντροφοί του Παν. Λαφαζάνης, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Γιάν(ν)ης Βαρουφάκης…Τον πήραν μαζί τους και τον γύρισαν στο κοντινό παρελθόν, όταν όλοι μαζί εξύβριζαν τους «μνημονιακούς» και υπόσχονταν ευδαιμονία στους Έλληνες, χάρισμα από τους δανειστές των οφειλομένων και συνέχιση της προ του 2008 αμέριμνης ζωής χωρίς δημιουργία πλούτου… Του έδειξαν την ωραία εποχή, όταν άσκεφτα και ανεύθυνα απέκτησαν ως «Αριστερά» ένα τεράστιο ηθικό πλεονέκτημα στη συνείδηση των πολιτών, που άκουγαν αυτά που επιθυμούσαν να ακούσουν… Μετά του κούνησαν το δάκτυλο και του φώναξαν: «Ντροπή σου Δεξιέ, Μνημονιακέ, υποτακτικέ της Μέρκελ και των ισχυρών λόμπι και ολιγοπωλίων…»

Ο κ. Τσίπρας ξύπνησε τρομαγμένος. Η σύντροφός του τον καθησύχασε ότι ήταν απλά ένα όνειρο και τον έπεισε να ξανακοιμηθεί…Τί την άκουσε… Μόλις τον πήρε ο ύπνος παρουσιάστηκε ο δεύτερος εφιάλτης, του παρόντος. Οι εκπρόσωποι της τρόϊκας, σοβαροί και αυστηροί, τον πήραν μαζί τους και του επέβαλαν να υλοποιήσει  δυσβάστακτα για το λαό και απαράδεκτα στην ιδεολογία του μέτρα: ΕΝΦΙΑ, συνταξιοδοτικό, αποβιομηχάνιση, ανεργία, αποκρατικοποιήσεις, ανακεφαλαίωση τραπεζών, μεταναστευτικό, γραφειοκρατία…Ο κ. Τσίπρας ξύπνησε με έναν πόνο στο στήθος. Η σύντροφός του ξύπνησε και εκείνη και  ανήσυχη του έφερε μια κούπα με χαμομήλι να πιει  και ένα χάπι ελαφρό χαλαρωτικό, για να μπορέσει να ξανακοιμηθεί.

Αυτή τη φορά ο κ. Τσίπρας ήταν αποφασισμένος να κοιμηθεί, έως το πρωί. Ξημέρωναν σε λίγο τα Χριστούγεννα…. Όμως μόλις τον πήρε ο ύπνος εμφανίστηκε ο τρίτος εφιάλτης: Οι Μακρυγιάννης, Βενιζέλος, Ζέρβας και Βελουχιώτης τον πήγαν στο μέλλον, σε ένα τάφο, που είχε το όνομά του χαραγμένο στην πλάκα και που πιο κάτω γραφόταν: «Ένας ακόμη πρωθυπουργός που δίχασε τους Έλληνες». Μετά ο Μακρυγιάννης τον συμβούλεψε πατρικά: « Η κακία και η ιδιοτέλεια χάνουν την πατρίδα και την χάνουν και ζημιώνονται όσοι μένουν ζωντανοί…Έγραψα γυμνή την αλήθεια να ιδούνε όλοι οι Έλληνες να αγωνίζονται για την πατρίδα τους δια την θρησκεία τους…Όχι να πορνεύουν την αρετή και να καταπατούν τον νόμο»… Ο κ. Τσίπρας ξύπνησε και δεν ξανακοιμήθηκε. Η σύντροφος του αυτή τη φορά συνέχισε τον ύπνο της… Ήταν ακόμα νύχτα… Ξημέρωναν Χριστούγεννα…

Η μυθιστορία μου δεν έχει τέλος.  Αυτό εξαρτάται από τον  κ. Τσίπρα, αν  θα μοιάσει ή όχι στον Εμπενίζερ Σκρουτζ.-

Γιώργος Ν. Παπαθανασόπουλος

*Όποιος και  όποια δεν το έχουν διαβάσει ενθέρμως τους συνιστώ να το κάνουν. Φυσικά αυτό προ παντός ισχύει για τον κ. Τσίπρα.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.