Πολλά ψέματα είπαμε, ας πούμε και μιαν αλήθεια…


Πολλά ψέματα είπαμε, ας πούμε και μιαν αλήθεια…Αυτή είναι η αρχή δημοτικού σατιρικού τραγουδιού για παιδιά, που ανακάλυψε η Δόμνα Σαμίου στους Φούρνους της Ικαρίας. Στο τραγούδι η αλήθεια είναι συνέχεια των πολλών ψεμάτων: «Φορτώσαμε ένα ποντικό σαράντα κολοκύθια…» και έτσι συνεχίζει το τραγούδι, με τέτοιες «αλήθειες» έως το τέλος του…

Το τραγούδι ταιριάζει γάντι με τη συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ από το 2009 έως σήμερα. Μετά τα τόσα ψέματα για να πάρει την εξουσία και την εκ μέρους του υπογραφή του τρίτου μνημονίου εξάγγειλε την «αλήθεια» για το τί θα κάνει μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. Μόνο που αυτή η αλήθεια είναι σαν  του τραγουδιού των Φούρνων.

Στο προχθεσινό (30/8/2015) κύριο άρθρο της «Η Αυγή» σημειώνει: «Η παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος τετραετίας από τον Αλέξη Τσίπρα, με έμφαση στην ανασυγκρότηση μιας υγιούς και δίκαιης χώρας, απαλλαγμένης από τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις του παρελθόντος, του δίνει τον τίτλο του βασικού και μόνου συνομιλητή με την κοινωνία».

Το ψέμα είναι αυταπόδεικτο. Όλοι γνωρίζουμε πως με την υπογραφή του 3ου μνημονίου η πορεία της χώρας είναι προδιαγραμμένη και οι δυνατότητες ελιγμών ελάχιστες. Το πικρό χάπι δεν γλυκαίνεται, με διαβεβαιώσεις ότι είναι γλυκό… Είχε πει ο Λίνκολν κάτι σχετικό και πολύ σωστό: «Και αν ονομάσεις την ουρά του σκύλου πόδι, αυτός δεν θα έχει πέντε πόδια…».

Η πικρή πραγματικότητα περιγράφεται στο ρεπορτάζ του ιδίου φύλου της «Αυγής», στη σελίδα 10: «Από τους πιο σφικτούς (αν όχι ο περισσότερο σφικτός) από πλευράς εκκρεμοτήτων και υποχρεώσεων εκλογικούς μήνες που έχει αντιμετωπίσει όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης το οικονομικό επιτελείο κυβέρνησης είναι ο Σεπτέμβριος του 2015». Στη συνέχεια του εμπεριστατωμένου ρεπορτάζ αναφέρονται αναλυτικά οι υποχρεώσεις και οι δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης για το τελευταίο τετράμηνο του 2015. Για το Δεκέμβριο λ.χ. σημειώνεται πως η χώρα για να λάβει τη δόση  των 3,2 δισ. Ευρώ προαπαιτείται, να έχει: θεσμοθετήσει αλλαγές για την αγορά εργασίας,  ενοποιήσει όλα τα επικουρικά ταμεία στο ΕΤΕΑ, προχωρήσει στις αλλαγές σε υγεία, φάρμακα και τιμολόγια διαγνωστικών εξετάσεων και  επανεξετάσει τους κοινωνικούς πόρους, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Όλα αυτά τα ζητούν οι δανειστές από το 2010 αλλά, έως τώρα, δεν έχουν περάσει λόγω της αβουλίας ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, της άρνησης των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και της λυσσώδους και δημαγωγικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, του Κόμματος δηλαδή που σήμερα υπόσχεται ότι θα εφαρμόσει καλύτερα τις επιταγές των δανειστών, που επί χρόνια απέρριπτε…Μακάρι, για το καλό του τόπου, ο ΣΥΡΙΖΑ να πει κάποτε μιαν πραγματική αλήθεια και να ξεφύγει από το δόγμα του Λένιν, ότι η αλήθεια είναι «μικροαστική εμμονή».-

Γιώργος Ν. Παπαθανασόπουλος

Τα σχόλια έχουν κλείσει.