Προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός;


Τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες στις Βρυξέλες και στο Eurogroup θυμίζουν τον γνωστικό λόγο του τρόφιμου του τρελοκομείου Χρήστου Τσαγανέα «Προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός;» στο έργο του Σακελλάριου «Οι Γερμανοί ξανάρχονται».

Αλήθεια, μετά τα αποτελέσματα του Eurogroup μένει ενεός κανείς και διερωτάται αν όλη αυτή η πολυετής προπαγανδιστική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ, οι ύβρεις, οι βαρύτατοι χαρακτηρισμοί, οι συκοφαντικές επιθέσεις, οι κινητοποιήσεις εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης έγιναν μόνο, για να αλλάξουν οι ονομασίες: της «τρόϊκας» σε «θεσμούς», του «μνημονίου» σε «συμφωνία» και των «δανειστών» σε «εταίρους» ….

Ο Μανόλης Γλέζος αναγνωρίζει ότι δεν άλλαξε η προηγούμενη κατάσταση και  ζητά συγγνώμη από το λαό, διότι «συνήργησε σ’ αυτή την ψευδαίσθηση»… Από την άλλη πλευρά το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς αξιώνοντας να «καταργηθούν τα Μνημόνια, η τρόϊκα και οι νόμοι της λιτότητας» δείχνει ότι βρίσκεται πάντα στη σφαίρα των ανέφικτων ονείρων, της ανευθυνότητας και του λαϊκισμού, όταν η Αριστερά ήταν εκτός κυβέρνησης.

Σήμερα η κυβέρνηση Τσίπρα είναι υποχρεωμένη  να συνεχίσει  τις μεταρρυθμίσεις του Μνημονίου, υπό τη στενή παρακολούθηση των δανειστών. Η αλήθεια αυτή δεν χρειάζεται ψιμύθια, για να παρουσιαστεί στον ελληνικό λαό. Φτιασιδωμένη αλήθεια είναι πανάσχημο ψέμα. Τώρα χρειάζεται προσγείωση όλων στην ωμή και δυσχερέστατη πραγματικότητα, κάτι όχι εύκολο για τα μέλη της σημερινής κυβέρνησης και των Κομμάτων που την στηρίζουν. Το κυβερνητικό μίγμα νεομαρξιστών αριστερών, ιδεολόγων κρατιστών, καιροσκόπων σοσιαλδημοκρατών και ακροδεξιών λαϊκιστών δεν είναι εύκολο να συνεννοηθεί και να προσαρμοστεί στην απαιτούμενη πολιτική ευθύνης.

Τα Κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής, έχουν ταχθεί υπέρ των μεταρρυθμίσεων και πρέπει να τις στηρίξουν. Η πικρία και η αγανάκτηση των Κομμάτων της προηγούμενης κυβέρνησης είναι εύλογη και δικαιολογημένη. Όμως η κρίσιμη κατάσταση επιβάλλει τη δημιουργία ενός μεγάλου εκσυγχρονιστικού  μετώπου, που να σταθεί απέναντι στο λαϊκισμό και στον ολοκληρωτικού τύπου δογματισμό. Είναι εθνικά καίριο  το ζήτημα της ενότητας στο Κοινοβούλιο και στο λαό για την προώθηση του εκσυγχρονισμού της οικονομίας, ως άμυνα στις «αντιμνημονιακές δυνάμεις» του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής. Ήδη την προηγούμενη Παρασκευή και κατά την έξοδο των πολλών εκδρομέων προς Πάτρα, στα διόδια της Ελευσίνας, ντυμένοι στα μαύρα οπαδοί της Χρυσής Αυγής, με σημαίες ελληνικές αλλά και στα χρώματα του ναζιστικού Κόμματος είχαν αναρτήσει πανό «Κάτω το Μνημόνιο» και μοίραζαν αφειδώς εφημερίδες του Κόμματός τους. Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο κόσμος δεν αντιδρούσε, αλλά  με χαμόγελο έπαιρνε τη συγκεκριμένη εφημερίδα…-

Γιώργος Ν. Παπαθανασόπουλος

Τα σχόλια έχουν κλείσει.