Στο ναδίρ το κύρος των θεσμών


Στο ναδίρ βρίσκεται το κύρος των θεσμών στην χώρα μας, την ώρα που η πολιτική ατμόσφαιρα ρυπαίνεται όλο και περισσότερο. Η παροχολογία και η προεδρολογία, σε συνδυασμό με την οιωνοσκοπικής αντίληψης σωτηριολογία και τις υψηλές τιμές μυθοπλαστίας δημιουργούν την πολιτική αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Μόλις προχθές στη Θεσσαλονίκη ο κ. Τσίπρας, χωρίς αιδώ, υποσχέθηκε 17,5 δισεκατομμύρια παροχές από τα δανεικά, βεβαιώνοντας (!) ότι έχει το μαγικό όργανο, που θα μετατρέψει τους δανειστές της χώρας σε πειθήνια όργανά του.

Την ίδια ώρα αγνοεί ότι οι πολίτες έχουν χάσει παντελώς την εμπιστοσύνη τους στους θεσμούς. Αυτό είναι το σοβαρό πρόβλημα στη χώρα σήμερα. Έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς σημαίνει παρακμή της Δημοκρατίας.  Και αντί να βάζει  πάνω από όλα την Ελλάδα και τη Δημοκρατία βάζει τη φιλοδοξία του. Η καταρράκωση των θεσμών φαίνεται από τη  δημοσκόπηση που δημοσίευσε πρόσφατα «Το Βήμα». Στο ερώτημα «κατά πόσο εμπιστεύεστε καθέναν από τους παρακάτω θεσμούς για την πρόοδο και την ευημερία της χώρας μας;», οι πολίτες απαντούν στη μεγάλη  πλειονοψηφία τους αρνητικά για όλους τους θεσμούς.

Κανένας θεσμός δεν εξασφαλίζει την εμπιστοσύνη έστω των μισών πολιτών!  Πρώτος  θεσμός στην εμπιστοσύνη των πολιτών έρχεται ο Στρατός με θετικές τις γνώμες του 43% των ερωτηθέντων. Ακολουθούν οι επιχειρήσεις με 40%, κάτι που είναι θετικό, αφού δείχνει μια στροφή της κοινής γνώμης προς την ιδιωτική πρωτοβουλία και απομάκρυνση της από τη λατρεία της κρατικής γραφειοκρατίας.

Στο ναδίρ της εμπιστοσύνης των πολιτών βρίσκονται τα ΜΜΕ. Στους εκατό πολίτες μόλις οι δύο τα εμπιστεύονται. Είναι μια ένδειξη  της  κρίσης, που και αυτά διέρχονται. Στη συνέχεια είναι τα συνδικάτα, με μόνο το 5,7% των πολιτών να τα εμπιστεύονται και  τα  Κόμματα, με το 7,6%. Ούτε ο ένας στους δέκα πολίτες! Αυτό πρέπει να αντιμετωπίσουν οι συνδικαλιστές, οι πολιτικοί μας και τα  Κόμματα, δηλαδή το πώς θα αποκτήσουν και πάλι την εμπιστοσύνη των πολιτών. Όλα τα υπόλοιπα έρχονται σε δεύτερη μοίρα.

Κοντά στο ναδίρ των θεσμών  βρίσκονται οι  Τράπεζες (12,6%), η γραφειοκρατία του δημόσιου τομέα (13,3%), η  Κυβέρνηση (14,5%), και το Κοινοβούλιο (15,4%)!  Η Τρόϊκα – μπήκε κι αυτή στους θεσμούς μας …-  είναι επίσης πολύ χαμηλά, αλλά ψηλότερα από τα ελληνικά Κόμματα, από την Κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο, με 17,4%!  Παράξενο, αλλά συμβαίνει.

Για την κοινωνία μας είναι εξίσου σοβαρό ότι βρίσκονται πλέον πολύ χαμηλά στην εμπιστοσύνη των πολιτών θεσμοί, όπως η Εκκλησία (20,8%) και η Δικαιοσύνη (28,8%), που είναι τα ηθικά στηρίγματα της Δημοκρατίας. Προ ολίγων ετών στην  εμπιστοσύνη των πολιτών τα ποσοστά τους είχαν φτάσει και το 70%. Οι ηγεσίες Εκκλησίας και Δικαιοσύνης οφείλουν να δουν τι φταίει και άμεσα να προβούν σε διορθωτικές κινήσεις. Ο συναγερμός έχει σημάνει. Όλοι οι εκπρόσωποι των θεσμών όχι στα καταφύγια, αλλά στην πρώτη γραμμή.-

Γιώργος Ν. Παπαθανασόπουλος

Τα σχόλια έχουν κλείσει.