3η Σεπτεμβρίου: Επέτειος Δημοκρατίας – 171 χρόνια από το Σύνταγμα


Η 3η Σεπτεμβρίου έχει καταγραφεί ως ιδιαιτέρως σημαντική ημέρα στην πολιτική ιστορία του νεώτερου ελληνικού κράτους.

Φυσικά όχι λόγω… της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ (ο ιδρυτής του οποίου, προδήλως, επέλεξε την σημαδιακή αυτή ημερομηνία) αλλά λόγω του πολιτικοστρατιωτικού κινήματος που εκδηλώθηκε πριν από 171 χρόνια απέναντι στον Όθωνα με την απαίτηση να παραχωρήσει Σύνταγμα, θέτοντας τέρμα στην απόλυτη (την «ελέω θεού») μοναρχία.

Όλα ξεκίνησαν από το 1840 όταν ο στρατηγός Ιωάννης Μακρυγιάννης (που εκπροσωπούσε το Γαλλικό κόμμα) ίδρυσε μία οργάνωση, με σκοπό την επιβολή Συντάγματος. Σ’ αυτήν, συγκεντρώθηκαν σταδιακά  παλιοί αγωνιστές που ένοιωθαν παραγκωνισμένοι από τους Βαυαρούς και έβλεπαν τη χώρα να παρακμάζει.

Με τον Μακρυγιάννη συντάχθηκαν και άλλοι δύο ηγέτες πολιτικών παρατάξεων: ο Κεφαλλονίτης αγωνιστής και διπλωμάτης Ανδρέας Μεταξάς (Ρωσικό κόμμα), και του Αιγιώτη αγωνιστή Ανδρέα Λόντου (Αγγλικό κόμμα) καθώς και πολλοί παλιοί οπλαρχηγοί.

Τέλος για να επιτύχουν και τη συνεργασία του στρατού μύησαν και τον συνταγματάρχη Ιππικού Δημήτριο Καλλέργη, τον οποίο πέτυχαν να μεταθέσουν από το Ναύπλιο στην Αθήνα και όρισαν στρατιωτικό διοικητή της πρωτεύουσας. Ο συνταγματάρχης Καλλέργης, την κρίσιμη στιγμή, πήγε στους στρατώνες και με το σύνθημα “Ζήτω το Σύνταγμα” έδωσε το έναυσμα στους στρατιωτικούς να ξεσηκωθούν.

Στη συνέχεια κατευθύνθηκε με 2.000 στρατιώτες στα ανάκτορα, ενώ κατ’ εντολή του, στρατιωτικά αποσπάσματα είχαν καταλάβει το νομισματοκοπείο, την Εθνική Τράπεζα, το Δημόσιο Ταμείο και τα διάφορα υπουργεία. Την ίδια ώρα, πλήθος κόσμου με επικεφαλής τον Ιωάννη Μακρυγιάννη κατέφθασε μπροστά από τα ανάκτορα (και μετέπειτα Κοινοβούλιο) στην πλατεία που εξ αυτού του λόγου πήρε το όνομα Πλατεία Συντάγματος) αλαλάζοντας «Ζήτω το Σύνταγμα».

Μετά τον διορισμό νέας κυβέρνησης και την διενέργεια εκλογών, συντάχθηκε το κείμενο του Συντάγματος το οποίο ψηφίστηκε στις 18 Μαρτίου 1844 και αποτέλεσε έκτοτε την βάση των επόμενων ελληνικών Συνταγμάτων. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα μετέβη από την απόλυτη μοναρχία στη συνταγματική μοναρχία, πολίτευμα που, με κάποιες διακοπές, διατηρήθηκε μέχρι τον Νοέμβριου του 1974.

Δρ. Ιωάννης Παρίσης

Υποστράτηγος ε.α., Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης / Διεθνών Σχέσεων

Τα σχόλια έχουν κλείσει.