«Αχρηστεύονται» από αύριο τα κλεμμένα κινητά


Από αύριο όλες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα μπλοκάρουν τα κινητά που έχουν δηλωθεί ως κλεμμένα, αρκεί ο κάτοχος να έχει δηλώσει στην εταιρεία του τον μοναδικό αριθμό IMEI (International Mobile Equipment Identity-Διεθνής Ταυτότητα Κινητής Συσκευής) της συσκευής. Το μέτρο επιβλήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων με στόχο την αποτροπή των κλοπών.

Κάθε συνδρομητής μπορεί να διαβάσει τον κωδικό ΙΜΕΙ, ώστε να τον δηλώσει στον πάροχό του σε περίπτωση κλοπής, πατώντας τα πλήκτρα * #06 # στη συσκευή του. Μετά τη δήλωση, το τηλέφωνο μπαίνει στη λίστα με τους απαγορευμένους αριθμούς IMEI και η χρήση του είναι θεωρητικά αδύνατη ακόμα και με τη χρήση κάρτας SIM άλλης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας. Κάθε εταιρεία, που απενεργοποιεί τις κλεμμένες συσκευές των συνδρομητών της, ενημερώνει και τις υπόλοιπες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες οφείλουν να προχωρήσουν στην απενεργοποίηση των κλεμμένων συσκευών και στα δικά τους δίκτυα.

Όμως, στην πράξη ο αριθμός IMEI μπορεί να αλλαχθεί παράνομα (οδηγίες μπορεί κανείς να βρει εύκολα στο Διαδίκτυο), οπότε η συσκευή θα μπορεί ξανά να λειτουργήσει. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με το tech.in.gr, η απενεργοποίηση με βάση το IMEI κρίθηκε αναποτελεσματική στις ΗΠΑ. Έτσι, αναμένεται από το 2015 να εφαρμοστεί εκεί στα κινητά των περισσότερων μεγάλων κατασκευαστών μια ειδική λειτουργία αχρήστευσης σε περίπτωση κλοπής.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.