«Ο Άγιος Νικόλαος να είναι πάντα στο πλευρό σου»


«Εξ ονόματος της ελληνικής Πολιτείας και του ελληνικού λαού σε ονομάζω «ΠΙΠΙΝΟΣ» προς τιμήν μιας ηρωικής φυσιογνωμίας των Ναυτικών αγώνων του 1821. Εύχομαι να είσαι πάντα καλοτάξιδο, να πλέεις ασφαλώς εν επιφάνεια και εν καταδύσει και ο Άγιος Νικόλαος να είναι πάντα στο πλευρό σου».

Με αυτά τα λόγια «βάφτισε» σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος το νέο υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού «Πιπίνος» στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Πρόκειται για το δεύτερο υπερσύγχρονο υποβρύχιο τύπου 214 γερμανικής σχεδίασης και ελληνικής ναυπήγησης, που εντάσσεται στον Στόλο, μετά το «Παπανικολής». Θα ακολουθήσουν σύντομα τα υποβρύχια «Ματρώζος» και «Κατσώνης», τα οποία βρίσκονται υπό αποπεράτωση στα ίδια ναυπηγεία.

«Τα χρήματα που είχε πληρώσει ο Ελληνικός λαός, απέκτησαν έτσι αντίκρισμα. Και σήμερα ο Ελληνικός λαός βλέπει μπροστά του το αποτέλεσμα των θυσιών του. Μοιραζόμαστε μαζί του, λοιπόν, σε ατμόσφαιρα υπερηφάνειας, σε ατμόσφαιρα ικανοποίησης την εξαιρετική αυτή εξέλιξη. Όμως, κυρίως, το αποτέλεσμα. Σήμερα η Ελλάδα στέλνει προς κάθε κατεύθυνση ένα μήνυμα ισχύος. Και η οικονομία μας στέλνει το δικό της αναπτυξιακό μήνυμα, αφού η κατασκευή αυτού του υπερσύγχρονου οπλικού συστήματος έγινε σε ελληνικά ναυπηγεία και από ελληνικά χέρια. Ναυπηγεία τα οποία είναι πλούτος και αναπτυξιακά όπλα για την Ελλάδα και τα οποία είναι στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων μας για την στρατηγική ανάπτυξη της χώρας» τόνισε από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Τον αγιασμό του νέου υποβρυχίου τέλεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ενώ στην τελετή καθέλκυσης παρέστησαν ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, άλλοι Υπουργοί, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ξένοι ακόλουθοι άμυνας, καθώς και οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Το όνομα ΠΙΠΙΝΟΣ προέρχεται από τον Υδραίο ναυτικό Ανδρέα Πιπίνο (1780–1836), ο οποίος αναδείχτηκε σε ατρόμητο πυρπολητή στο πλευρό του Κωνσταντίνου Κανάρη. Πήρε μέρος στην καταδίωξη του τουρκικού στόλου του Καρά Αλή (1822) και στη ναυμαχία του Γέροντα (1824), κατά την οποία πυρπόλησε την τουρκική ναυαρχίδα, αλλά τραυματίστηκε σοβαρά.

Το υποβρύχιο ΠΙΠΙΝΟΣ είναι το δεύτερο κατά σειρά στην ιστορία του Ελληνικού Ναυτικού με αυτό το όνομα. Το πρώτο ήταν το ΠΙΠΙΝΟΣ (Y-8), που καθελκύστηκε στα ναυπηγεία VICKERS – AMRMSTRONGS LDT στο Barrow in Furness στις 19 Ιουλίου 1943 και ήταν το ένα εκ των τεσσάρων βρετανικών υποβρυχίων που παραδόθηκαν στον εξόριστο Ελληνικό Στόλο, που επιχειρούσε στη Μεσόγειο από την Αίγυπτο.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.