«Πετύχαμε και προχωρούμε στην ανάπτυξη»


«Η χώρα μου πέτυχε στόχους νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν. Πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 και θα έχει και το 2014. Βγήκαμε στις αγορές δύο χρόνια νωρίτερα από το πρόγραμμα, ενώ και οι αποδόσεις των ομολόγων πηγαίνουν καλά, γεγονός που δείχνει ότι οι αγορές εμπιστεύονται τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Επίσης πέτυχε να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της».

Αυτά, μεταξύ άλλων, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνκελα Μέρκελ σήμερα στο Βερολίνο. «Η Ελλάδα πέτυχε να βγει από την ύφεση σε έξι χρόνια. Το τρίτο τρίμηνο θα έχουμε ανάκαμψη με θετικό πρόσημο, ενώ για πρώτη φορά μειώνεται και η ανεργία. Βέβαια, είναι ακόμη υψηλή, ειδικά στους νέους, αλλά μειώνεται σταθερά. Όσον αφορά της διαρθρωτικές αλλαγές η θέση της χώρας μας βελτιώνεται στην διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας και αυτό το αποδέχονται και στην ΕΕ και στο ΔΝΤ. Όσα επιτεύχθηκαν με την στήριξη των εταίρων δείχνουν ότι η Ελλάδα αφήνει την κρίση πίσω» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Και υπογράμμισε: «Δεν απαιτείται νέο πακέτο βοήθειας. Έχουμε ανάγκη ανακουφίσεων στον τομέα της φορολόγησης, για να πετύχουμε τους στόχους στα δημοσιονομικά πλεονάσματα και τις διαρθρωτικές αλλαγές. Πιστεύω ότι σε συνθήκες ανάπτυξης μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα. Ο έλεγχος του χρέους είναι δεδομένος μέσα από τα πρωτογενή πλεονάσματα και τις αποκρατικοποιήσεις. Η Ελλάδα θα προτείνει ένα δικός της πλαίσιο μετά το τέλος του προγράμματος. Πίσω στα ελλείμματα δεν θα γυρίσουμε. Περιμένουμε την τελική ρύθμιση για την βιωσιμότητα του χρέους. Για το 2015 προβλέπεται ανάπτυξη 2,9% και 3,7% για το 2016. Θα πιάσουμε τους στόχους και θα μειώσουμε την ανεργία».

Και κατέληξε ο κ. Σαμαράς: «Η Ελλάδα μπαίνει σε νέα εποχή μεταρρυθμίσεων με ανάπτυξη. Η Ελλάδα κερδίζει έναν νέο ρόλο μέσω της συμμετοχής της στους αγωγούς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, αλλά και με τα δικά μας ενεργειακά αποθέματα. Οι έρευνες στην δυτική Ελλάδα και νότια της Κρήτης ξεπερνούν τις αρχικές προσδοκίες σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Έτσι η Ελλάδα μπορεί να γίνει προπύργια ασφάλειας, όταν προ ετών εθεωρείτο ο αδύνατος κρίκος».

Από την πλευρά της η κ. Μέρκελ δήλωσε: «Τα πρώτα σημάδια επιτυχίας είναι ορατά στην Ελλάδα Η Ελλάδα δίνει θετικά μηνύματα και σύντομα θα υπάρξει ανάπτυξη. Υπάρχουν θετικά μηνύματα στον τομέα του τουρισμού. Η Ελλάδα επεξεργάζεται τα επόμενα βήματα για το πρόγραμμα με την Τρόικα. Διαπιστώνουμε θετικές προόδους. Η Γερμανία θα στηρίξει την Ελλάδα, γιατί υπάρχουν δείγματα για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Φαίνεται αυτό με τις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις».

Και πρόσθεσε: «Με τον κ. Σαμαρά δεν συζητήσαμε τίποτα για πρόωρες εκλογές και την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Ο κ. Σαμαράς κυβερνάει την Ελλάδα με αποφασιστικότητα. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να σας στηρίξουμε. Ξέρω πόσο δύσκολοι είναι οι καιροί για τους Έλληνες. Η ανάπτυξη θα έρθει μόνο με τη δανειοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Διαπιστώνουμε θετική πρόοδο, και είμαστε σίγουροι ότι θα ολοκληρωθούν τα επόμενα βήματα».

Τα σχόλια έχουν κλείσει.