«Στη γωνία» η Τουρκία από Ελλάδα-Κύπρο


Ενοποιήθηκαν από σήμερα για έρευνα και διάσωση τα χωρικά ύδατα Ελλάδας και Κύπρου, στριμώχνοντας ακόμη περισσότερο την Τουρκία, που επιχειρεί να διεκδικεί ρόλο στην περιοχή. Η υπογραφή της διμερούς διακρατικής συμφωνίας έγινε από τους Υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου Ευάγγελο Βενιζέλο και Ιωάννη Κασουλίδη.

Η συμφωνία «θωρακίζει» την Ελλάδα και Κύπρο από ενέργειες επιθετικές, όπως αυτή που εκδηλώθηκε στην ΑΟΖ της Κύπρου από την Τουρκία, τόνισαν οι δύο Υπουργοί, που ανακοίνωσαν ταυτόχρονα ότι στις 9 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη τριμερής Σύνοδος Κορυφής μεταξύ των ηγετών της Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου, στο δρόμο για την κήρυξη των ΑΟΖ των τριών κρατών, που θα σημάνει το τέλος των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο και την Κύπρο.
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας και Κύπρου ισχύει εδώ και χρόνια παρόμοια συμφωνία ενοποίησης στον εναέριο χώρο μεταξύ των FIR Αθηνών και Λευκωσίας για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.

Με την ενοποίηση των εναέριων και θαλάσσιων χώρων Ελλάδας και Κύπρου οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να επιχειρούν για έρευνα και διάσωση σε όλη την Κύπρο.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.