Άλλο ένα «Βατερλώ» για την Ελλάδα…


«Η Ευρωζώνη δεν πρόκειται να εκταμιεύσει υπο-δόση στήριξης ως αντάλλαγμα για μερική συμφωνία. Στόχος είναι μια συμφωνία-πακέτο για ολόκληρη την τετράμηνη παράταση του προγράμματος» δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τη σημερινή συνεδρίαση στη Λετονία, αποκαλύπτοντας το χάσμα μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, αντίθετα με τις ψευτοαισιόδοξες προβλέψεις Τσίπρα.

«Η ευθύνη βρίσκεται πρωτίστως στην πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Υπάρχουν «μεγάλα, μεγάλα προβλήματα». Δεν υπάρχει πιθανότητα να υπογραφεί μια τρίτη συμφωνία στήριξης της Ελλάδας εάν πρώτα δεν ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαβουλεύσεις για την τρέχουσα αξιολόγηση. Είναι πολύ δύσκολο να μιλάμε για το μέλλον όταν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε για τέσσερις μήνες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα, ο κ. Ντάισελμπλουμ απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός νέου έκτακτου Eurogroup για την Ελλάδα εάν πρώτα δεν υπάρξει αξιόλογη και πιστοποιημένη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ενώ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα μέσα στην αίθουσα, κάνοντας λόγο για μια «κρίσιμη συζήτηση».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί τόνισε: «Βρισκόμαστε ακόμα μακριά από μια σφαιρική συμφωνία. Οι μεταρρυθμίσεις είναι ο μονόδρομος για την επίτευξη συμφωνίας. Έχει υπάρξει πρόοδος, αλλά είναι ανεπαρκής. Μόνη επιλογή είναι πλέον η μόνιμη επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων».

Τέλος, ο επικεφαλής του μηχανισμού ESM Κλάους Ρέγκλινγκ προειδοποίησε την Ελλάδα ότι θα χάσει τους «σημαντικούς» πόρους που δικαιούται, αν δεν υπάρξει συμφωνία έως το τέλος της τετράμηνης παράτασης του Μνημονίου έως τις 30 Ιουνίου.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.