Άρχισαν τα νταούλια και οι ζουρνάδες στον ΣΥΡΙΖΑ για το νέο Μνημόνιο


Έντονες είναι οι αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανακοίνωση των σκληρών μέτρων 8 δισ. ευρώ του νέου Μνημονίου, που θα έρθουν για ψήφιση στη Βουλή με ένα νόμο και ένα αρθρο, κατά πάσα πιθανότητα, μέχρι την Κυριακή.

Κοινή αίσθηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η κυβέρνηση υποχώρησε στις απαιτήσεις των δανειστών, αντίθετα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της απέναντι στους ψηφοφόρους της, και ότι η συμφωνία δύσκολα θα ψηφιστεί.

Συγκεκριμένα, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος είπε στην τηλεόραση του Star ότι «Η προσωπική μου στάση είναι ότι αυτά τα μέτρα δε μπορούν να ψηφιστούν, είναι ακραία και αντικοινωνικά».

«Μία συμφωνία με βάση τις νέες προτάσεις της κυβέρνησης είναι ταφόπλακα για την Ελλάδα, δεν πρόκειται να περάσει απ’ τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Μία τέτοια συμφωνία θα αποτελέσει μνημόνιο χειρότερο από τα πρώτα και θα διευρύνει την κοινωνική εξαθλίωση… Με τα νέα μέτρα υπολογίζω ότι θα χάσουν απ’ την τσέπη τους οι Έλληνες τουλάχιστον δύο μισθούς» δήλωσε ο βουλευτής Ηρακλείου Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας είπε στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit ότι, αν οι μεταρρυθμίσεις αποτελούνται κυρίως από μέτρα λιτότητας που επηρεάζουν αρνητικά τις καθημερινές ζωές των πολιτών, τότε θα υπάρχουν σημαντικά πολιτικά προβλήματα και αναρωτήθηκε: “Πώς θα πάμε στις εκλογικές μας περιφέρειες με αυτή τη συμφωνία;”.

Το βασικό της άρθρο η Iskra, της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη έχει τίτλο «Ρεαλισμός ετούτες τις ώρες είναι η τόλμη για μία μεγάλη ανατροπή». «Η Ελλάδα στους εκβιασμούς και τα τελεσίγραφα πρέπει να απαντήσει βλέποντας μπροστά και όχι πίσω, χαράσσοντας εναλλακτικούς δρόμους απέναντι σε παρωχημένα δόγματα και θέσφατα, που εμφανίζονται ως απαρασάλευτα από μια ξεπεσμένη ΕΕ και από μια διαπλεκόμενη εγχώρια ολιγαρχία η οποία πλουτίζει τρώγοντας τις σάρκες αυτής της χώρας»

αναφέρει το άρθρο.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Λεουτσάκος είπε σήμερα στον ΑΝΤ1 πως θα πρέπει να δούμε συνολικά τα μέτρα και το τι θα περιλαμβάνουν για την ελάφρυνση του χρέους και την αναπτυξιακή προοπτική που θα δίνουν στη χώρα, γιατί εξετάζοντάς τα μεμονωμένα είναι προφανές ότι είναι ετεροβαρή και καταδεικνύουν τα ασφυκτικά πλαίσια της ευρωζώνης. Ωστόσο, διατηρεί μεγάλες επιφυλάξεις για τα προτεινόμενα μέτρα και για το αν αυτά θα περάσουν στη Βουλή.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Διαμαντόπουλος έγραψε με νόημα στο facebook ότι δεν μπορεί η Αριστερά να μην έχει άλλη εναλλακτική.

Η κομμουνιστική τάση του ΣΥΡΙΖΑ δημοσίευσε κείμενο με τίτλο «Όχι στο νέο Μνημόνιο που πρότεινε η κυβέρνηση! Οι βουλευτές, τα όργανα και η βάση του ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσουν τη νέα μνημονιακή συμφωνία».

«Δεν θα ψηφίσω καμία συμφωνία που δεν περιλαμβάνει ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης για τα φτωχά στρώματα στις νησιωτικές περιοχές» δήλωσε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ζερδελής. Σημείωσε επίσης πως τα μέτρα που περιλαμβάνει απέχουν από τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και επιβαρύνουν οριζόντια όλα τα εισοδήματα.

Τέλος, ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας έγραψε στο facebook αφήνει να εννοηθεί ότι στο βάθος υπάρχει νέο Μνημόνιο. «Δεν έχουμε δικαίωμα να ματαιώσουμε τις προσδοκίες του λαού μας ολοκληρώνοντας αυτό που άφησαν πίσω τους μνημονιακοί. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι όρος επιβίωσης, αξιοπρέπειας και ανασυγκρότησης της χώρας είναι η απαλλαγή από τα μνημονιακό καθεστώς».

Τα σχόλια έχουν κλείσει.