Έσοδα και επενδύσεις 2,5 δισ. από την αξιοποίηση 14 αεροδρομίων


Εφάπαξ ποσό 1,234 δισ. ευρώ, ετήσιο εγγυημένο μίσθωμα 22,9 εκατ. ευρώ για 40 χρόνια (αναπροσαρμοζόμενο ετησίως με τον πληθωρισμό) και επενδύσες 330 εκατ. ευρώ προβλέπει η συμφωνία παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων της χώρας στην ελληνογερμανική κοινοπραξία FRAPORT AG- SLENTEL Ltd.

Πρόκειται για τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Χανίων, Κέρκυρας, Ζακύνθου, Κεφαλλονιάς, Ακτίου, Καβάλας, Ρόδου, Κω, Σκιάθου, Μυκόνου, Σαντορίνης, Σάμου και Μυτιλήνης, με δυνατότητα επέκτασης της συμφωνίας στα αεροδρόμια Αλεξανδρούπολης, Αράξου, Καλαμάτας, Νέας Αγχιάλου, Χίου, Καρπάθου και Λήμνου.

Την ανάδοχο κοινοπραξία αποτελούν ο γερμανικός κολοσσός διαχείρισης αεροδρομίων της Φρανκφούρτης και ο ελληνικός όμιλος Κοπελούζου, ενώ στο διαγωνισμό μετείχαν επίσης η ελληνοαμερικανική κοινοπραξία Casa (Corporation America S.A.) – Μέτκα (Όμιλος Μυτιληναίου) και η ελληνοιταλική Vinci Airports S.A.S. – Αktor (Όμιλος Μπόμπολα).

«Η συμμετοχή στο διαγωνισμό και οι προσφορές που υποβλήθηκαν από τις κορυφαίες διεθνώς εταιρείες του χώρου της ανάπτυξης και λειτουργίας αεροδρομίων αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη της εμπιστοσύνης που δείχνουν οι διεθνείς επενδυτές στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μας», σχολίασε ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Εμμανουήλ Κονδύλης.

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Πασχάλης Μπουχώρης πρόσθεσε ότι «η παραχώρηση θα αναβαθμίσει ουσιαστικά την ποιότητα των υποδομών και το επίπεδο εξυπηρέτησης των επιβατών, μέσα από την καλύτερη συντήρηση, λειτουργία και ανάπτυξη των αεροδρομίων. Μέσα από αυτή την ιδιωτικοποίηση δεν αναβαθμίζονται μόνο τα αεροδρόμια αλλά ενισχύεται το τουριστικό προϊόν της χώρας».

Τα σχόλια έχουν κλείσει.