«Έτσι συγκράτησα Τσίπρα και Μέρκελ»


Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μίλησε σε ευρωπαϊκές εφημερίδες για την 17ωρη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας, που κατέληξε στο νέο Μνημόνιο Τσίπρα-Καμμένου και Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”, ο κ. Τουσκ δήλωσε ότι στις 7 το πρωί της  περασμένης Δευτέρας η θέση της Ελλάδας στο ευρώ κρεμόταν κυριολεκτικά από μία κλωστή. «Ηταν μία αναγκαία λύση για να αποφευχθεί το ρίσκο του άμεσου χάους και της χρεοκοπίας, αλλά αποτελεί μόνο το πρώτο βήμα», λέει χαρακτηριστικά για τη συμφωνία ο κ. Τουσκ.

Ο ίδιος πιστεύει ότι η πιο σημαντική απειλή στην Ε.Ε. αυτή τη στιγμή είναι ο κίνδυνος της ιδεολογικής διάχυσης, ενώ υποστήριξε ότι αυτό που ήταν εντυπωσιακό στη συζήτηση για την Ελλάδα «ήταν η τακτική συμμαχία μεταξύ των ακραίων αριστερών και των ακροδεξιών όχι μόνο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και στη συζήτηση εναντίον της λιτότητας, όπως και στη συζήτηση για τις ευρωπαϊκές αξίες και τα αντι-γερμανικά επιχειρήματα».

Για τον ίδιο, πριν από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της ευρωπαϊκής ιστορίας προηγείτο αυτή η τακτική συμμαχία των ακραίων από όλες τις πλευρές, «και σήμερα βλέπουμε αυτό το ίδιο φαινόμενο», είπε ανήσυχος ο κ. Τουσκ.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.