Αβραμόπουλος: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τον κίνδυνο εγκλωβισμού 100 χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα


Ο κοινοτικός επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος προειδοποίησε με δηλώσεις του μετά το τέλος του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ για τον κίνδυνο να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα 100 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει ανθρωπιστική βοήθεια και να ανέβει ο αριθμός των μετεγκαταστάσεων, καθώς μέχρι στιγμής γίνονται με ρυθμούς πολύ αργούς.

“Την προηγούμενη εβδομάδα, η Επιτροπή πρότεινε μηχανισμό έκτακτης βοήθειας. Μετά τη χθεσινή υιοθέτηση του από τα Κράτη Μέλη, παρατηρώ με ικανοποίηση ότι τα πράγματα κινούνται γρήγορα. Η Επιτροπή έχει αναπτύξει επίσης και ένα σχετικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να καλύψει έως και 100.000 άτομα που θα μπορούσαν να βρεθούν εγκλωβισμένα στην Ελλάδα. Έχουμε επίσης αυξήσει την επείγουσα βοήθεια για την μετανάστευση και το άσυλο κατά 275,5 εκατομμύρια € το 2016. Αυτό έγινε για να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε τα κράτη- μέλη που βρίσκονται υπό πίεση” είπε μεταξύ άλλων ο κοινοτικός επίτροπος.

Ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στη λειτουργία των hotspots σε Ελλάδα και Ιταλία, ότι δακτυλοσκοπούνται και εγγράφονται όλοι οι μετανάστες άνω των 14 ετών, και ότι πραγματοποιούνται έλεγχοι ασφαλείας με εθνικές και διεθνείς βάσεις δεδομένων. Επίσης ανέφερε ότι στις μετεγκαταστάσεις οι αριθμοί εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλοί και τόνισε ότι απαιτείται συλλογική προσπάθεια εντός της ΕΕ και με τις γειτονικές  χώρες.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.