Αγνώστου ταυτότητας αεροπλάνο απειλεί την Αθήνα!


Σήμερα το μεσημέρι, στο πλαίσιο της εθνικής διακλαδικής ασκήσεως «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2015», εξετάσθηκε η εφαρμογή σχεδίου αντιμετώπισης πιθανής ασύμμετρης απειλής αέρος από αγνώστου ταυτότητας αεροσκάφος («RENEGADE»).

Συγκεκριμένα, το αεροσκάφος «RENEGADE» απεικονίσθηκε από πολιτικό αεροσκάφος Airbus-A320, που διατέθηκε από την AEGEAN και το οποίο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο «Διαγόρας» της Ρόδου χωρίς επιβάτες.

Κατά την διάρκεια της ασκήσεως εξετάσθηκαν οι διαδικασίες που εκτελούνται μετά από διακοπή επικοινωνίας αεροσκάφους με τις αρμόδιες αρχές Ελέγχου Εναερίου Κυκλοφορίας, και απόκλιση από εγκεκριμένο Σχέδιο Πτήσης.

Στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου, για την αντιμετώπιση του αεροσκάφους «RENEGADE», απογειώθηκαν δύο μαχητικά αεροσκάφη F-16 από την 115 Πτέρυγα Μάχης της Σούδας Κρήτης, τα οποία και αποτελούσαν τα αεροσκάφη επιφυλακής. Τα εν λόγω αεροσκάφη αναχαίτισαν και αναγνώρισαν, ως «ύποπτο» ίχνος το αεροσκάφος «RENEGADE» και το συνόδευσαν έως το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Η άσκηση αντιμετώπισης αεροσκάφους «RENEGADE» εκτελέσθηκε από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) του ΓΕΕΘΑ, υπό τη διεύθυνση του Υπουργού Εθνικής Αμύνης Πάνου Καμμένου και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Αμύνης Δημητρίου Βίτσα και των Αρχηγών ΓΕΣ Αντιστρατήγου Βασιλείου Τελλίδη, ΓΕΝ Αντιναυάρχου Γεώργιου Γιακουμάκη και ΓΕΑ Αντιπτεράρχου Χρήστου Βαΐτση.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.