Αλλάζει το Σύνταγμα ο Ερντογάν μετά τη νίκη του


Ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να κάνει την Τουρκία προεδρική από κοινοβουλευτική Δημοκρατία, προκειμένου να ενισχυθεί ο θεσμικός ρόλος του Τούρκου Προέδρου, δηλαδή του ίδιου, και έχει άμεσο σκοπό την αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος, μετά από τημ πανηγυρική νίκη του στις χθεσινές εκλογές. Το κόμμα του ΑKP πήρε την αυτοδυναμία με ποσoστό 49,4%, ενώ το ποσοστό της συμμετοχής στις εκλογές ήταν 87%!

Ο Ερντογάν είπε σε δημοσιογράφους ότι ο λαός ψήφισε υπερ της σταθερότητας και της ενότητας, έπειτα από την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού στις εκλογές του Ιουνίου. «Ας γίνουμε ένα, ας είμαστε αδελφοί και όλοι μας μία ενωμένη Τουρκία», δήλωσε. Το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν εκλέγει τώρα 317 βουλευτές, κάτι που του επιτρέπει να κυβερνήσει άνετα την επόμενη τετραετία.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί μήνυμα προς τους Κούρδους ενόπλους στη νοτιοανατολική Τουρκία ότι η βία δεν μπορεί να συνυπάρχει με τη δημοκρατία. Επίσης είπε ότι θα επιχειρήσει να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος με σκοπό τη μετάβαση σε προεδρικό σύστημα, πρωτοβουλία για την οποία θα χρειαστεί την ψήφο άλλων 15 βουλευτών, πέραν των δικών του του κόμματος ΑΚΡ.

«Μπορεί ένα πολιτικό κόμμα να εξασφάλισε ποσοστό περίπου 50%, αλλά ένα πολύ μεγάλο μέρος τμήμα της κοινωνίας μας εκφράζει ανησυχία… Δεν ήταν δίκαιη και ελεύθερη εκλογική διαδικασία» είπε για το αποτέλεσμα των εκλογών ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ηγέτης του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.