Ανελέητη σύγκρουση


Δύο εβδομάδες συμπληρώνει σήμερα η σύγκρουση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων με την ισλαμική ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, με θύματα κυρίως αμάχους. Στις πρώτες 14 ημέρες των μαχών οι απώλειες των Παλαιστινίων ξεπερνούν τους 600 νεκρούς, 3.700 τραυματίες και 100.000 εκτοπισμένους, ενώ των Ισραηλινών ανέρχονται σε 27 νεκρούς, από τους οποίους 25 στρατιώτες και 2 πολίτες.

Μετά τον ΟΗΕ, τώρα και οι ΗΠΑ ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν να φτάνουν σήμερα στο Τελ Αβίβ, με στόχο την εκτόνωση την κρίσης, μετά τις συναντήσεις τους στην Αίγυπτο με την ηγεσία της χώρας.

Είναι, πάντως, εντυπωσιακό ότι η στρατιωτική επέμβαση του Ισραήλ στη Γάζα αποκάλυψε ένα πολύ πιο εκτεταμένο δίκτυο υπογείων σηράγγων της Χαμάς, οι οποίες εκτιμώνται στις 60 με απροσδιόριστο μήκος πολλών χιλιομέτρων. Μέσα από αυτές τις σήραγγες η Χαμάς μεταφέρει όπλα, εκρηκτικά, αντιαρματικά και ρουκέτες, με τις τελευταίες να πέφτουν κατά χιλιάδες στις ισραηλινές πόλεις.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.