Απίστευτο μπέρδεμα με τον ΦΠΑ.
Δείτε τις λεπτομέρειες.


Δυσκολίες για τους επαγγελματίες φέρνουν οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ, αφού τα πράγματα είναι αρκετά μπερδεμένα, με το φόρο να “ανεβοκατεβαίνει” ανάλογα με το αν ένα προϊόν ζυγίζεται, αν έχει αλάτι, αν παραδίδεται στο σπίτι ή στο χέρι κλπ.

Πιο αναλυστικά, οι ξενοδόχοι πρέπει να υπολογίζουν τα εξής:

- από 20 Ιουλίου μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου η διανυκτέρευση θα βαρύνεται με ΦΠΑ 6% , αντί 6,5% που ίσχυε έως την περασμένη εβδομάδα. Από 1ης Οκτωβρίου πάει στο 13%.

- για τις νησιωτικές περιοχές μέχρι 30 Σεπτεμβρίου ο ΦΠΑ στη διανυκτέρευση θα πάει σε 4%, αντί 5% που ισχύει σήμερα. Από 1ης Οκτωβρίου σε κάποια νησιά του Αιγαίου (Μύκονο, Σαντορίνη κλπ) αυξάνεται στο 13%, ενώ στα υπόλοιπα θα μείνει στο 9%.

-  αν η διαμονή συμπεριλαμβάνει πρωινό, το 5% της αξίας θα υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23% (ή 16% από τον Οκτώβριο στα νησιά εκτός από Μύκονο και Σαντορίνη) ως αντιπαροχή για το πρωινό. Το υπόλοιπο 95% θα υπολογίζεται σαν αξία διαμονής, με τον αναλογούντα ΦΠΑ (6% ή 4% έως 30 Σεπτεμβρίου και 13% ή 9% από εκεί και ύστερα).

- αν η διαμονή συμπεριλαμβάνει ημιδιατροφή, το 15% της αξίας θα υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%. Το 85% θα φορολογείται ως τιμή διανυκτέρευσης.

- αν η διαμονή συμπεριλαμβάνει πλήρη διατροφή, το  25% της τιμής θα υπάγεται σε ΦΠΑ 23%.

- για διαμονή all inclusive το 30% της τιμής θα υπάγεται σε ΦΠΑ 23%.

Στα υπόλοιπα 2/3 της τιμής του πακέτου η τιμή θα υπολογίζεται σαν διανυκτέρευση.

Στην εστίαση:

- αν τα φαγητά σερβίρονται στο μαγαζί ο ΦΠΑ είναι 23% σε όλα τα είδη και όλες τις επχειρήσεις, ανεξαρτήτως των ειδών.

- αν πρόκειται για delivery ή αν οι πελάτες τα παίρνουν στο χέρι τότε εφαρμόζεται διαφορετικός συντελεστής ΦΠΑ για κάθε προϊόν. Πχ: ΦΠΑ 13% για το νερό, για το γάλα ή για το ψωμί εφόσον χρεώνεται χωριστά, αλλά ΦΠΑ 23% για τα γλυκά, τα λοιπά αρτοποιήματα, τους καφέδες κλπ.

Στο ψωμί:

Το ψωμί θεωρείται βασική εξαίρεση και υποτίθεται πως ανήκει στο 13%, αλλά τελικά δεν είναι σαφές πώς θα φορολογείται. Ο Πανελλήνιος

Σύνδεσμος Αρτοποιητικών Μονάδων απέστειλε επιστολή προς τα συναρμόδια Υπουργεία ζητώντας να ξεκαθαριστεί το ζήτημα, γιατί ο Νόμος 4334/2015 αναφέρει πως «ψωμί χωρίς προσθήκη άλλων ουσιών ή περαιτέρω επεξεργασμένο» παραμένει στον ΦΠΑ 13%, αλλά η διατύπωση αυτή είναι ασαφής.

Τέλος, τα φροντιστήρια πάνε όλα από μηδέν τοις εκατό στο 23%, αλλά τα ιδιαίτερα μαθήματα στο σπίτι εξαιρούνται από τον ΦΠΑ.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.