Αποκωδικοποίησαν το αρχαιότερο ανθρώπινο γονιδίωμα


Το αρχαιότερο ανθρώπινο γονιδίωμα της Αφρικής, ηλικίας 4.500 χρόνων αποκωδικοποίησαν επιστήμονες. Τα αποτελέσματα της σχετικής μελέτης που δημοσιεύονται στο αμερικανικό περιοδικό Science ρίχνουν φως στις μαζικές μεταναστευτικές κινήσεις από την Ευρασία προς το Κέρας της Αφρικής εδώ και 3.000 χρόνια.

Το γονιδίωμα προέρχεται από κρανίο ανθρώπου που βρέθηκε στο σπήλαιο της Μότα, στα υψίπεδα της Αιθιοπίας. Οι συνθήκες ήταν αρκετά ψυχρές και ξηρές για να διατηρηθούν στοιχεία του DNA για 4.000 χρόνια.

Η αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος αυτού δείχνει ότι η μετανευστική κίνηση που παρατηρήθηκε εδώ και 3.000 χρόνια προερχόμενη από τη δυτική Ευρασία και κατευθυνόμενη προς την Αφρική επηρέασε τη γενετική ταυτότητα των πληθυσμών στο σύνολο της αφρικανικής ηπείρου. Το κύμα μετανάστευσης από την Ευρασία προς την Αφρική έχει ρίζες στη Μέση Ανατολή και τη Μικρά Ασία.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το DNA των σύγχρονων Αφρικανών της ανατολικής Αφρικής περιέχει μέχρι και 25% των γονιδίων των αρχαίων Ευρασιατών που μετανάστευσαν στην αφρικανική ήπειρο. Τα αίτια της αιφνίδιας αυτής μεταναστευτικής κίνησης από την Ευρασία προς την ανατολική Αφρική πριν από 3.000 χρόνια παραμένουν άγνωστα.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.