Ασκήσεις ετοιμότητας του ΕΚΑΒ για τον Έμπολα


Ασκήσεις ετοιμότητας πραγματοποιούν οι υγειονομικές αρχές για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος του ιού Έμπολα, ο οποίος στην Αφρική έχει προσβάλει τουλάχιστον 8.300 ανθρώπους, από τους οποίους έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 4.000. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο κίνδυνος μετάδοσης του Έμπολα στην Ελλάδα είναι μικρός αλλά υπαρκτός.

Ήδη το ΕΚΑΒ διεξήγαγε άσκηση για τη διακομιδή ύποπτου περιστατικού στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ», που έχει οριστεί ως νοσοκομείο αναφοράς για τον ιό. Ανάλογες ενέργειες έχουν προγραμματιστεί και για το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας. Παράλληλα, γιατροί και νοσηλευτές εκπαιδεύονται για τη διαχείριση ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος στα σημεία εισόδου της χώρας, σε υγειονομικές δομές και κέντρα κράτησης μεταναστών. Στις ασκήσεις του ΕΚΑΒ μετέχουν και οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο ιός Έμπολα προκαλεί αιμορραγικό πυρετό και είναι θανατηφόρος ως και στο 80% των κρουσμάτων. Για την αντιμετώπισή του δεν υπάρχει εμβόλιο ή θεραπεία.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.