Αυξήσεις σε φόρους εισοδήματος, κατανάλωσης, ΕΝΦΙΑ και καύσιμα


Θέλοντας η ελληνική κυβέρνηση να εξασφαλίσει τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ για να καλύψει και τις τρύπες από τις αλλαγές στις συντάξεις, συζητά περισσότερους φόρους, ενώ επειδή μειώθηκαν οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων σχεδιάζονται επιβαρύνσεις και σε μικρότερες περιουσίες.

Στα μέτρα που θα συζητηθούν περιλαμβάνεται η αύξηση της φορολόγησης πολλών βασικών αγαθών και υπηρεσιών σε βαθμό που στο οικονομικό επιτελείο φοβούνται ότι η επίπτωση θα είναι περισσότερο αρνητική για την οικονομία, παρά θετική για τον προϋπολογισμό.

Και η τρόικα φαίνεται ότι παραδέχεται πως οι παρεμβάσεις που αφορούν στην επιβολή επιπλέον φόρων είναι αρκετά «βαριές» για μία οικονομία που προσπαθεί να ανακάμψει και για τα νοικοκυριά.

Μεταξύ των βασικότερων μέτρων που εξετάζεται περιλαμβάνεται η αύξηση των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ στη μεγάλη ακίνητη περιουσία κατά 200 εκατ. ευρώ (πέραν της αύξησης κατά 350 εκατ. ευρώ για να καλυφθεί η μείωση των εσόδων από την πρόσφατη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών), η αύξηση της φορολογίας στην αμόλυβδη βενζίνη και τα καύσιμα κίνησης, η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ για κάποια προϊόντα (όπως τα βιβλία και οι εφημερίδες), η επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση και η αύξηση της φορολογίας στην κινητή τηλεφωνία.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.