Έρχεται σκληρή φορολόγηση στα μεσαία εισοδήματα


Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», κυβέρνηση και δανειστές προετοιμάζουν αλλαγές στο φορολογικό σύστημα που θα γίνουν σε βάθος τριετίας, αλλά και το νομοσχέδιο που θα συνοδεύσει τον νέο προϋπολογισμό του 2016 στη Βουλή. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο μέχρι το Νοέμβριο.

Τα σενάρια που επεξεργάζονται οι τεχνοκράτες στο Υπουργείο Οικονομικών θα φέρουν ελαφρύνσεις για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ, οριακές μεταβολές στη φορολογία για εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ και κλιμακωτή αύξηση του φόρου για εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ.

Ο στόχος είναι το αφορολόγητο να ανέβει μέχρι τα 12.000 ευρώ από 9.550 που είναι σήμερα και να ισχύσει μόνο για όσους δηλώνουν εισόδημα μέχρι 12.000. Για όσους δηλώνουν υψηλότερα εισοδήματα, το αφορολόγητο όριο δεν θα ισχύει και θα φορολογούνται για το σύνολο του εισοδήματός τους από το πρώτο ευρώ, αλλά με χαμηλό συντελεστή (5%-6%). Οι συντελεστές θα αυξάνονται προοδευτικά ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και θα φθάνουν στο 50% για εισοδήματα πάνω από 80.000 ευρώ. Με βάση τα παραπάνω θα υπάρξει μείωση φόρου μέχρι 539 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ και σχεδόν μηδενική μεταβολή για τα εισοδήματα από 12.000 μέχρι 20.000 ευρώ. Από εκεί και πάνω θα αρχίζουν επιβαρύνσεις.

Συμπληρωματικά, επιβαρύνσεις θα υπάρξουν για τους αγρότες με την εξομοίωση της φορολογίας τους με τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά με αναγνώριση μεγαλύτερων εξόδων που θα αφαιρούνται από τον τζίρο, καθώς και για τους εκμισθωτές ακινήτων λόγω της αύξησης του συντελεστή φορολογίας. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες δεν θα υπάρξουν αλλαγές εκτός από την αύξηση της προκαταβολής φόρου για το επόμενο έτος στο 70% από 55%.

Οι εκπτώσεις δαπανών από τον φόρο για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη θα συνδεθούν με τη χρήση του πλαστικού χρήματος, ενώ συζητάται και το θέμα του φορο-μπόνους για όσους χρησιμοποιούν στις αγορές αποκλειστικά κάρτα.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.