Βουλγαρία και Αλβανία επιχειρούν κλείσιμο συνόρων


Με την Βαλκανική Οδό κλειστή εδώ και 3 ημέρες, οι όμορες χώρες στον Βορρά προχωρούν, πλην των Σκοπίων, στη λήψη προληπτικών μέτρων οχύρωσης των μεθορίων τους με την Ελλάδα για να αποτρέψουν την είσοδο προσφυγικών ροών.

Η Βουλγαρία έχει ήδη αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις στα νότια σύνορά της, ενώ τη φρούρηση της συνοριογραμμής της Αλβανίας με την Ελλάδα αναλαμβάνουν από αύριο Αλβανοί και Ιταλοί αστυνομικοί, αφού οι ιταλικές Αρχές επέλεξαν να οργανώσουν από κοινού με τις αλβανικές, την «άμυνά» τους στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Είναι η πρώτη φορά από τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940 που αναπτύσσονται στα ελληνοαλβανικά σύνορα ένοπλα ιταλικά τμήματα, αναφέρουν πηγές στα Τίρανα. Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα έχει δηλώσει από την πλευρά του ότι δεν βρίσκει «τον λόγο για τον οποίο θα πρέπει η Αλβανία να ανοίξει τα σύνορα».

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”, ο υπουργός Αμυνας της Βουλγαρίας Νικολάι Νεντσέφ είπε πως «η Βουλγαρία ετοιμάζεται να κατασκευάσει φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης», ενώ διεξάγονται ήδη πυκνές περιπολίες από αποσπάσματα του στρατού και της αστυνομίας στη μεθόριο, και λαμβάνονται αυξημένα μέτρα.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.