Βρετανοί βουλευτές: Επιστρέψτε στην Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα


Τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα, είπαν Βρετανοί βουλευτές σε σχετική συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων. Η Υπουργός Πολιτισμού Έλεν Γκραντ της Βρετανίας τόνισε ότι γίνεται «εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Βρετανίας», αλλά δήλωσε ότι τα Γλυπτά δεν έχουν κλαπεί και ότι ανήκουν νόμιμα στο Βρετανικό Μουσείο.

«Είναι γεγονός ότι η παρέλαση κλεμμένων λαφύρων από το κατά τα άλλα εξαιρετικό Βρετανικό Μουσείο, είναι κάτι το οποίο πιστεύω ότι αποτελεί ντροπή γι’ αυτή τη χώρα. Σίγουρα το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται τώρα να συμμετέχει εποικοδομητικά, να ενεργήσει γενναιόδωρα και να αναγνωρίσει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα» δήλωσε ο βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τζορτζ Άντριου.

Επίσης, ο βουλευτής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν τόνισε ότι τα αντικείμενα αυτά έχουν κλαπεί από τον λαό της Ελλάδος. «Υπάρχουν πολύ δυνατά συναισθήματα γι’ αυτό το θέμα στην Ελλάδα. Πιθανότατα οι σχέσεις μας με την Ελλάδα να βελτιωθούν αν υιοθετήσουμε εποικοδομητικά τη θέση επιστροφής κάποιων, αν όχι όλων των αντικειμένων» είπε χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η UNESCO θέλει να μεσολαβήσει για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Θα λάβουμε υπόψη μας αυτήν την πρόταση και θα απαντήσουμε εν καιρώ. Είναι ξεκάθαρο ότι τα Γλυπτά ανήκουν νόμιμα στο Βρετανικό Μουσείο, στο οποίο έχουν πρόσβαση όλοι και μάλιστα δωρεάν» τόνισε από την πλευρά της η κ. Γκραντ.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.