Γιατί η χρεοκοπία επικρέμαται πάνω από την Ελλάδα


«Το Grexit δεν θα είναι μακρύτερη από μισή “ανάσα” μακριά, γιατί η χρεοκοπία σε εθνικά χρέη θα αντιπροσώπευε αξιοθρήνητη αποτυχία των προσπαθειών για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας μέσα από τη νομισματική ένωση» τονίζει σε άρθρο του ο δημοσιογράφος του BBC Ρόμπερτ Πέστον με τίτλο «γιατί η χρεοκοπία επικρέμαται πάνω από την Ελλάδα».

Ο Πέστον αναφέρεται στην πεντασέλιδη επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς την Άνκελα Μέρκελ της 15ης Μαρτίου, στην οποία ο πρώτος ξαφνικά ανακαλύπτει πρόβλημα ρευστότητας της Ελλάδας, αν και στη Βουλή έλεγε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. «Ο κ. Τσίπρας (στην επιστολή του) ξεκαθαρίζει ότι αν χρειαστεί να επιλέξει μεταξύ του να μην πληρώσει τους διεθνείς πιστωτές, περιλαμβανομένου το ΔΝΤ, και να τους πληρώσει αλλά όχι να πληρώσεις τους Έλληνες, θα επιλέξει την πρώτη κατηγορία της χρεοκοπίας» τονίζει ο Πέστον. «Για τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, πρέπει να ήταν προσωπικά ταπεινωτικό να στείλει αυτήν την «παρακαλώ- στείλτε- χρήματα- σύντομα» επιστολή του προς την Άνγκελα Μέρκελ» σημειώνει ο Βρετανός αρθρογράφος.

Όπως αποκάλυψαν οι Financial Times, στις 15 Μαρτίου, τέσσερις ημέρες πριν από την επταμερή συνάντηση Κορυφής στις Βρυξέλλες και δυο ημέρες πριν οριστεί το ραντεβού Τσίπρα-Μέρκελ, ο πρώτος αναφέρει:

«Με δεδομένο το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές και λαμβάνοντας υπόψη την απότομη άνοδο στην αποπληρωμή των δανειακών μας υποχρεώσεων αυτή την άνοιξη και το καλοκαίρι, θα έπρεπε να είναι σαφές ότι οι ειδικοί περιορισμοί της ΕΚΤ σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις θα καθιστούσαν αδύνατο για κάθε κυβέρνηση να εξυπηρετήσει τα χρέη της. Η εξυπηρέτηση των δανείων θα οδηγούσε σε «απότομη οικονομική επιδείνωση της ήδη καταπιεσμένης ελληνικής κοινωνίας, προοπτική που δεν θα ανεχθώ».

Τα σχόλια έχουν κλείσει.