Γιατί τρέμουν τα ποδαράκια τους;


Με ένα εξαιρετικό άρθρο του στο protothema.gr με τον τίτλο «Γιατί τρέμουν τα ποδαράκια τους;» παρενέβη σήμερα στην εκρηκτική πολιτική επικαιρότητα ο γνωστός δημοσιογράφος Θέμος Αναστασιάδης, σχολιάζοντας την εικόνα του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανακοίνωση της διαδικασίας εκλογής Πρόεδρου της Δημοκρατίας.

«Δε συμφωνούσαν όλοι οι ξένοι οίκοι και οι αναλυτές πως η Ελλάδα δεν μπορεί να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά τις τελευταίες «λεπτομέρειες» της εξόδου από το Μνημόνιο όταν στην ΕΕ και στο ΔΝΤ δεν ξέρουν με ποια κυβέρνηση θα έχουν να κάνουν αύριο; Πόσο μάλλον όταν η αξιωματική αντιπολίτευση διατυμπάνιζε ότι δε θα τηρήσει καμία συμφωνία!

Άρα το ζητούμενο να περιοριστεί ο χρόνος αβεβαιότητας επιτυγχάνεται με τον πιο αποτελεσματικό, καθαρό και πολιτικά έντιμο τρόπο τώρα που ο Σαμαράς τα έφερε όλα πιο μπροστά και τους πάντες προ των ευθυνών τους. Δεν καταλαβαίνω γιατί χλόμιασε λιγάκι ο Τσίπρας, γιατί μουρμουρίζουν για εκβιασμούς, εκτός κι αν θέλανε να περάσουν ήσυχα τις γιορτές με γαλοπούλες, κουραμπιέδες και πάσης φύσεως απεργούς για ντεκόρ και μετά με την ησυχία τους να ξαναρχίσουν τη διαδικασία λες και η χώρα έχει δύο μήνες για πέταμα.

Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι που θέλει να τα διαπραγματευτεί όλα μόνος του χωρίς να έχει εγκλωβιστεί σε μέτρα και συμφωνίες που θα είχε υπογράψει η κυβέρνηση με τους δανειστές μας; Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν. Αν δε βγει πρόεδρος και να πάρει τις εκλογές και αν μπορέσει να κάνει κυβέρνηση θα έχει την ευκαιρία να τρίψει το Μνημόνιο στα μούτρα του Σοίμπλε. Αυτό δεν ήθελε; Τι συνέβη ξαφνικά και γκρινιάζει; Μπας και τρέμουν λιγάκι τα ποδαράκια τους;

Αλλά και από την πλευρά του ο Σαμαράς πρώτα – πρώτα το ξαναλέμε είτε θεωρούμε ότι πέτυχε, είτε ότι απέτυχε έως τώρα έκανε ό,τι καλύτερο χρειαζόταν σήμερα η Ελλάδα. Γρήγορη και καθαρή λύση. Από εκεί και πέρα άμα παραμείνει στην εξουσία θα μας δείξει το κατά πόσον θα καταφέρει ή όχι να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. Υπό νορμάλ συνθήκες θα έχει τουλάχιστον 12 καθαρούς μήνες μπροστά του για να το αποδείξει. Μακάρι για το καλό όλων μας να το πετύχει. Αλλιώς άντε γεια. Επίσης ακόμη και κομματικά αν το σκεφτόταν ποιος χαζός θα καθόταν να παίρνει δύο μήνες ακόμη μέτρα για να καταλήξει υπό χειρότερους όρους στην κάλπη;

Καθαρή λύση, λοιπόν. Οι βουλευτές μπορούν να αποφασίσουν αν θα συνεχιστεί η προσπάθεια για να σωθούμε και να επιβιώσουμε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ξαφνικά θα… ευτυχήσουμε, ή αν θα αναθέσουμε στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα όλα μας τα χαρτιά για να πάει να τα παίξει δυνατά -όπως λέει- στην Ευρώπη. Συνεπώς, όλοι θα έπρεπε να είναι ικανοποιημένοι. Το γοργόν και χάριν έχει. Όμως γιατί βλέπω να τρέμουν τα ποδαράκια τους; Γιατί θα βγεί Πρόεδρος ή μήπως γιατί θα κερδίσουν τις εκλογές και θα πάνε, χωρίς γραμμή στήριξης και καμία διασφάλιση για το μέλλον, στην Μέρκελ για τα περαιτέρω; Σόρυ αλλά  ακόμη και τα παιδιά (και όλοι οι ξεμωραμένοι τριγύρω τους) έρχεται κάποια ώρα που πρέπει να γίνουν άντρες».

Τα σχόλια έχουν κλείσει.