Για τον αγώνα υπέρ των δικαιωμάτων των παιδιών το Νόμπελ Ειρήνης 2014


Στην Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι και τον Ινδό Κάιλας Σατιάρτι απονέμεται το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για το 2014, σύμφωνα με ανακοίνωση της Νορβηγικής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, ο Κάιλας Σατιάρτι δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στον αγώνα κατά της παιδικής εργασίας, ενώ η 17χρονη μαθήτρια Μαλάλα Γιουσαφζάι είχε δεχθεί δολοφονική επίθεση από Ταλιμπάν ως «σύμβολο» του αγώνα για το δικαίωμα των κοριτσιών στη σχολική εκπαίδευση.

Ανακοινώνοντας την απονομή του βραβείου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι ο Σατιάρτι «διατηρώντας την παράδοση του Γκάντι, έχει βρεθεί στην κορυφή διαφόρων μορφών διαμαρτυρίας, όλες ειρηνικές, που επικεντρώνονται στην εκμετάλλευση παιδιών για οικονομικό όφελος» και πως «έχει συμβάλει επίσης στην προώθηση σημαντικών διεθνών κινήσεων για τα δικαιώματα των παιδιών».

Για τη μαθήτρια, αναφέρει ότι «παρά το νεαρό της ηλικίας της, η Μαλάλα Γιουσαφζάι έχει ήδη παλέψει εδώ και χρόνια για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση, και έγινε το παράδειγμα ότι τα παιδιά και οι νέοι μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της κατάστασής τους, και το έκανε αυτό κάτω από τις πιο επικίνδυνες περιστάσεις».

Τα σχόλια έχουν κλείσει.