Γιουνκέρ: «Κάποιες χώρες έχουν ανθελληνική τάση. Οι Έλληνες πολεμούν
ο ένας τον άλλο»


Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ότι «κάποιες χώρες έχουν ανθελληνική στάση» και πως «οι Έλληνες είναι θύματα της δικής τους αδυναμίας, επειδή πάντα πολεμούσαν ο ένας τον άλλο».

«Αποτρέψαμε το χειρότερο και μάλιστα όχι επειδή ήμασταν τόσο απίστευτα έξυπνοι, αλλά επειδή φοβόμασταν» είπε ο Γιούνκερ όταν ρωτήθηκε αν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων ήταν καλό από οικονομική και ηθική άποψη. «Η ηθική άποψη δεν είναι σημαντική. Το αποτέλεσμα αυτό βασίστηκε στον φόβο. Και όταν κανείς ξεπεράσει τον φόβο αυτό, έρχεται η ανακούφιση… Κυρίως φοβόμουν μια οριστική ρήξη», υπογράμμισε ο Γιούνκερ.

Και πρόσθεσε: «Τους τελευταίους μήνες και τις τελευταίες ώρες έλεγα ότι, αν καταρρεύσει η ευρωζώνη, τότε τα πάντα μπορούν να καταρρεύσουν. Αν καταστραφεί ο πιο βασικός σύνδεσμος, το πιο σημαντικό πράγμα, τότε ξαφνικά όλα μπορούν να τεθούν υπό αμφισβήτηση».

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεσήμανε ότι τον στενοχωρούν κάποιες αντιδράσεις ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με το αποτέλεσμα  των διαπραγματεύσεων. «Παρατήρησα σε μια σειρά χωρών μια ανθελληνική τάση, η οποία οφείλεται σε εσωπολιτικούς λόγους και αφορούσε μόνο την οικονομική πτυχή. Όμως με αυτό τον τρόπο αγνοείται το κοινωνικό ζήτημα στην επίλυση της κρίσης».

Τα σχόλια έχουν κλείσει.