Γιούνκερ: Αύριο 7 δισ. δάνειο-γέφυρα και άλλα 35 δισ. «δώρο»


Εφόσον η Βουλή των Ελλήνων ψηφίσει σήμερα το νομοσχέδιο με τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα, και αμέσως ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το 3ο Μνημόνιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χορηγήσει στην Ελλάδα δάνειο-γέφυρα 7 δισ. ευρώ, για να εξοφληθούν οι άμεσες οφειλές της, και στη συνέχεια να αρχίσει η χορήγηση του «πακέτου Γιούνκερ» ύψους 35 δισ. ευρώ.

Το δάνειο των 7 δισ. ευρώ θα χορηγηθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM), παρά τις αντιρρήσεις χωρών της ΕΕ που δεν μετέχουν στην Ευρωζώνη, όπως η Βρετανία, η Τσεχία και η Κροατία, τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ επεσήμανε σχετικά με το αναπτυξιακό πακέτο: «Τα 35 δισ. ευρώ μπορούν να κάνουν την Ελλάδα ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις και να δώσουν ελπίδα, ειδικά στη νέα γενιά. Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, που ήταν κατά διαστήματα επίπονες, πρέπει τώρα να κοιτάξουμε το μέλλον».

Υπενθυμίζεται ότι το ποσό των 35 δισ. ευρώ του πακέτου Γιούνκερ είχε εξασφαλίσει πέρσι τον Ιούνιο ο τότε Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.