Γυμνοί στον ήλιο…


«Ντζούφιες» αποδείχθηκαν οι απειλές της συγκυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου ότι σε μια ελληνική χρεοκοπία «τη μεγαλύτερη ζημιά θα πάθουν οι δανειστές μας». Άποψη, που στήριξε δημόσια και εκτέθηκε, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, υποδεχόμενος τον Αλέξη Τσίπρα στο πρόσφατο οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Όπως αποκάλυψε στον Σκάϊ και την εκπομπή «Ακραίως» του Τάκη Χατζή, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγητής Νομικής Αλέξης Μητρόπουλος, «προχθές το ευρωπαϊκό δικαστήριο αποφάσισε ότι σε περίπτωση Grexit, η ΕΚΤ θα μπορεί να αγοράζει τα ομόλογα χωρίς πλαφόν».

Και εξήγησε: «Θα μπορεί η ΕΚΤ να αγοράζει τα ομόλογα χωρίς πλαφόν των χωρών που δεν μπορούν να πληρώσουν. Παρεμβαίνει η ΕΚΤ, δηλαδή. Τη μετατρέπει σε ευρωπαϊκή καταβόθρα των ομολόγων. Είναι η καταλυτικότερη εξέλιξη τέτοιου χαρακτήρα. Μας έχουν δέσει τώρα με την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου. Θα είναι λιγότερο επώδυνο τώρα γι’ αυτούς το Grexit».

Τι σημαίνει πολύ απλά αυτή η απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου; Με το Μνημόνιο το δημόσιο χρέος της Ελλάδας μεταφέρθηκε από τους ιδιώτες επενδυτές στα 18 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Κάποιοι ανεγκέφαλοι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ισχυρίζονταν ότι, αν η Ελλάδα δεν πληρώσει τα χρέη της, τότε μεγαλύτερη ζημιά και από την Ελλάδα θα πάθουν τα 18 κράτη-δανειστές που δεν θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους.

Όμως, το «γεράκι της Φρανκφούρτης», ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, δεν αποδείχθηκε «κουτόφραγκος» και φρόντισε έγκαιρα την κοινή ευρωπαϊκή δημοσιονομική και νομισματική σταθερότητα: αν τυχόν η Ελλάδα δεν πληρώσει τα ομόλογα που χρωστά στα 18 κράτη της Ευρωζώνης, τότε η ΕΚΤ θα τυπώσει ευρώ, θα αγοράσει τα απλήρωτα ελληνικά ομόλογα από τα 18 κράτη που δεν θα έχουν έτσι καμιά ζημιά, και στη συνέχεια η Ελλάδα θα έχει να κάνει μαζί της…

Τα σχόλια έχουν κλείσει.