Διαβάστε την ομολογία Βαρουφάκη για μυστική επιστροφή στη δραχμή


Στη δημοσιότητα έδωσε σήμερα το Φόρουμ Επίσημων Νομισματικών & Οικονομικών Θεσμών (Official Monetary & Financial Institutions Forum- OMFIF) την ηχογραφημένη αποκάλυψη του Γιάννη Βαρουφάκη για επιστροφή στη δραχμή ως παράλληλο νόμισμα, με εντολή του Αλέξη Τσίπρα, σχέδιο που παρουσίασε ο πρώην Υπουργός στις 16 Ιουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης του OMFIF σε διεθνή κερδοσκοπικά hedge funds.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο Βαρουφάκη αποκάλυψε χθες η «Καθημερινή», την οποία ο πρώην Υπουργός χθες διέψευδε, αλλά σήμερα …επαλήθευσε…

Το απομαγνητοφωνημένο κείμενο έχει ως εξής:

«Πριν κερδίσουμε τις εκλογές, ο πρωθυπουργός [Αλέξης Τσίπρας], πριν γίνει πρωθυπουργός, μου είχε δώσει το πράσινο φως να επινοήσω ένα ‘Σχέδιο Β’.

Συγκρότησα μια ομάδα πέντε ανθρώπων και εργαζόμασταν από τέλη Δεκεμβρίου, αρχές Ιανουαρίου.

Η δυσκολία ήταν να πάμε από τους πέντε ανθρώπους που το σχεδίαζαν, στους 1.000 ανθρώπους που θα έπρεπε να το εφαρμόσουν. Για αυτό χρειαζόμουν μια νέα εντολή (authorization), την οποία ποτέ δεν έλαβα.

Το σχέδιο αυτό δεν το ήξεραν οι φορολογούμενοι.

Με βάση τα ηλεκτρονικά φορολογικά στοιχεία των πολιτών, σχεδιάζαμε να δημιουργήσουμε αποθεματικούς λογαριασμούς (reserve accounts) που θα συνδέονταν με κάθε φορολογικό αρχείο. Αυτό θα μας επέτρεπε να δίνουμε αριθμούς PIN σε όλους τους φορολογούμενους και να συγκροτήσουμε ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα για πληρωμές, αφού έκλεισαν οι τράπεζες λόγω της επιθετικής πολιτικής της ΕΚΤ

Οι φορολογούμενοι και οι δημόσιοι οργανισμοί θα μπορούσαν να κάνουν μεταφορές χρημάτων και πληρωμές.

Αυτοί οι λογαριασμοί θα ήταν σε ευρώ, αλλά με το πάτημα ενός κουμπιού θα μπορούσαν να μετατραπούν σε μια νέα δραχμή.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ελέγχεται από την τρόικα – φανταστείτε η εφορία του Ηνωμένου Βασιλείου να ελέγχεται από τις Βρυξέλλες. Όμως, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ελέγχεται από εμένα.

Διόρισα έναν καλό παιδικό μου φίλο, που είχε γίνει καθηγητής πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Μια εβδομάδα αφού πήγαμε στο υπουργείο, με κάλεσε και μου είπε πως αυτός ελέγχει τα μηχανήματα, αλλά το λογισμικό ελέγχεται από την τρόικα. Μου είπε πως αν ρωτούσε την Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων θα καταλάβαιναν αμέσως ότι σχεδιάζαμε να φτιάξουμε ένα σύστημα παράλληλων πληρωμών.

Θα διαψεύσω αν βγει κάτι από αυτά που λέω.

Αποφασίσαμε να χακάρει το υπουργείο μου, ώστε να αντιγράψει το φορολογικό σύστημα και να μπορέσει να δουλέψει για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του παράλληλου τραπεζικού συστήματος.

Και ήμασταν έτοιμοι, να πάρουμε το πράσινο φως από τον πρωθυπουργό όταν έκλεισαν οι τράπεζες. Να πάμε στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων – που δεν ελέγχεται από εμάς – να συνδέσουμε το λάπτοπ και να ενεργοποιήσουμε αυτό το σύστημα.

Προσπαθώ να σας μεταφέρω τα θεσμικά εμπόδια που είχαμε να αντιμετωπίσουμε, ώστε να εφαρμόσουμε μια ανεξάρτητη πολιτική για να βελτιώσουμε τις συνέπειες του κλεισίματος των τραπεζών από την ΕΚΤ».

Τα σχόλια έχουν κλείσει.