Διεθνής διάκριση για το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών


Η ομάδα δορυφορικής τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κέρδισε το πρώτο βραβείο καλύτερης υπηρεσίας διαστημικής τεχνολογίας στον διαγωνισμό «Copernicus Masters Awards 2014» για ένα δορυφορικό πρόγραμμα παρακολούθησης πυρκαγιών.

Το πρόγραμμα διακρίθηκε ανάμεσα σε 177 προτάσεις που υποβλήθηκαν από 44 χώρες από όλο τον κόσμο. Την ομάδα αποτελούν οι Χάρης Κοντοές, Θεμιστοκλής Χαιρεκάκης, Ιωάννης Παπουτσής, Σταύρος Σολωμός και Εμμανουέλλα Ιερωνυμίδη.

Η ομάδα βραβεύθηκε στο Βερολίνο για την ηλεκτρονική πλατφόρμα «FireHub», η οποία συνδέεται με τους δορυφόρους που είναι σε τροχιά γύρω από τη Γη, και κάθε πέντε λεπτά στέλνει εικόνες από τις συνθήκες που επικρατούν στο φυσικό περιβάλλον του πλανήτη μας. Τα δεδομένα αυτά, μετά από επεξεργασία, δίνουν σε πραγματικό χρόνο υψηλής ακρίβειας πληροφορίες για την εξέλιξη κάθε πυρκαγιάς στην Ελλάδα, ενώ προβλέπουν και τη διασπορά του καπνού. Ήδη οι δορυφορικές αυτές υπηρεσίες παρέχονται επιχειρησιακά στην Πυροσβεστική και άλλους φορείς της χώρας.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.