Εκπληκτικό ψηφιδωτό ανακαλύφθηκε
στην Αμφίπολη


Μοναδικής τέχνης είναι το ψηφιδωτό που έφερε στο φως η ανασκαφική ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη στον τάφο της Αμφίπολης. Το έργο, διαστάσεων 3 μέτρων πλάτους και 4,5 μέτρων μήκους, απεικονίζει το θεό Ερμή και έναν δαφνοστεφανωμένο άνδρα πάνω σε άρμα.

Ο γενειοφόρος οδηγός του άρματος φέρει στεφάνι δάφνης, ενώ ο Ερμής, που στέκεται μπροστά του, φορά πέτασο στο κεφάλι, μανδύα, φτερωτά σανδάλια και κρατά κηρύκειο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχαιολόγων, το γεγονός ότι ο Ερμής απεικονίζεται ως ψυχοπομπός ενισχύει την εικασία πως ο ένοικος του τάφου είναι άνδρας.

«Αν αποκαλυφθεί γυναικεία μορφή δίπλα στον άνδρα οδηγό του άρματος, θα πρόκειται για την απεικόνιση της αρπαγής της Περσεφόνης. Αν όχι, τότε η μορφή του άνδρα που απεικονίζεται, θα είναι ο ίδιο ο νεκρός» τόνισε στα Παραπολιτικά 90,1 ο Καθηγητή Κλασσικής Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Τιβέριος, που πρόσθεσε ότι «για πρώτη φορά αποκαλύπτεται μακεδονικού τύπου τάφος ο οποίος έχει διακόσμηση με ψηφιδωτή αναπαράσταση στο δάπεδο. Οι μακεδονικοί τάφοι ως τώρα ήταν διακοσμημένοι με ζωγραφιές».

Από την πλευρά του, ο Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Βαλαβάνης δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι το ψηφιδωτό καταδεικνύει τη μοναδικότητα του τάφου και επιβεβαιώνει τη χρονολόγηση του στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα, ενώ ανέφερε ότι δεν έχει βρεθεί ψηφιδωτό αυτού του μεγέθους σε μακεδονικό τάφο και η απεικόνιση δείχνει το κύρος του προσώπου που είναι θαμμένο εκεί.

«Υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά του ψηφιδωτού στην Αμφίπολη με την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα που απεικονίζεται στον «τάφο της Περσεφόνης»» στις Αιγές, πρόσθεσε στον ΑΝΤ1 η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.