Εντυπωσιάζουν τα ευρήματα ασύλητου τάφου στη Βεργίνα


Ασύλητος κιβωτιόσχημος τάφος με κτερίσματα, ο οποίος ανήκει σε άνδρα που πέθανε στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου, εντοπίστηκε στη Βεργίνα.

Η Αγγελικής Κοτταρίδη, διευθύντρια της ΙΖ’ ΕΠΚΑ και υπεύθυνη για τις ανασκαφές στη νεκρόπολη των Αιγών, αναφέρει στο λογαριασμό της στο Facebook:

«Στο νεκροταφείο των τύμβων των Αιγών βρέθηκε ένας αρκετά μεγάλος κτιστός τάφος (κιβωτιόσχημος όχι ναόσχημος δηλ. «μακεδονικός») που μάλιστα είναι ασύλητος, μια ευχάριστη εξαίρεση, αφού η νεκρόπολη των Αιγών λεηλατήθηκε άγρια από τους Γαλάτες μισθοφόρους του Πύρρου το 276 π.Χ… και σπάνια έχουμε την ευκαιρία να βρίσκουμε αδιατάρακτες ταφές.

Ο νεκρός είναι ένας άντρας που πέθανε στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου (336-323 π.Χ.). Υπάρχει ένα ενδιαφέρον σύνολο ταφικών δώρων που, αν όλα πάνε καλά θα παρουσιαστούν στην πρώτη μεγάλη έκθεση που ετοιμάζουμε για τα εγκαίνια του νέου μουσείου των Αιγών».

H κ. Κοτταρίδη παραθέτει επίσης δύο φωτογραφίες με σκεύος συμποσίου που βρέθηκε στον τάφο, με το σχόλιο «για να χαρείτε το εξαιρετικό επίπεδο της μακεδονικής μεταλλουργίας…»

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων βρέθηκε και χάλκινο επιχρυσωμένο στεφάνι.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.