Εν πλω: «Εικονογραφημένος λόγος» με την Ανθή Βαλσαμάκη


Στο νέο χώρο βιβλίου και πολιτισμού «Εν Πλω» (Εμπορικό Κέντρο ATRIUM, Χαριλάου Τρικούπη 6-10, Αθήνα, τηλ. 211 1198900-1) ξεκινούν συναντήσεις Τέχνης υπό τον γενικό τίτλο «Εικονογραφημένος Λόγος».

Στις τρεις αυτές συναντήσεις, με εισηγήτρια την Υπεύθυνη του Αγιογραφικού Εργαστηρίου του Μουσείου Μπενάκη κ. Ανθή Βαλσαμάκη, θα αναλυθούν οι σκηνές της Ανάστασης του Λαζάρου, του Μυστικού Δείπνου, της Σταύρωσης και της Ανάστασης του Ιησού  μέσα από τα έργα των Πανσέληνου, Θεοφάνη, Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, Ραφαήλ, Τιτσιάνο, Τζιότο, Καραβάτζιο, αλλά και των Μπος, Γκωγκέν, Νταλί.

1η Συνάντηση

Τετάρτη 4 Μαρτίου και ώρα 7:00 – 8:30 μμ

Θέμα: Η πρώτη επαφή με την έννοια του συμβολισμού στη Βυζαντινή Αγιογραφία

Πώς διαβάζεται μία εικόνα, ποιοι κανόνες την διέπουν;

Ποια είναι τα σύμβολα, κλειδιά για την ερμηνεία ενός έργου;

Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που καθορίζουν την ακριβή χρονολόγηση ενός έργου;

Πόσο ελεύθερα μπορεί να εκφρασθεί ένας αγιογράφος, σε ποιες περιπτώσεις χαρακτηρίζεται ως προπαγανδιστής και σε ποιες δίγλωσσος;

2η Συνάντηση

Τετάρτη 11 Μαρτίου και ώρα 7:00-8:30 μμ

Θέμα: Η εικόνα της Σταύρωσης, ως εικόνα θέωσης, από την απαρχή της δημιουργίας της μέσα από έργα του Πανσέληνου, του  Θεοφάνη, του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, του Ραφαήλ, του Τιτσιάνο αλλά και μέσα από έργα σύγχρονων ζωγράφων του 20ου αιώνα.

3η Συνάντηση

Τετάρτη 18 Μαρτίου και ώρα 7:00-8:30 μμ

Θέμα : Η εις Άδου Κάθοδος στην Ορθοδοξία και η Ανάσταση στη Δύση

Είσοδος ελεύθερη

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 211 11 98 900-1, ή στο e-mail: info@enploeditions.gr

Η Ανθή Βαλσαμάκη φοίτησε στην Α.Σ.Κ.Τ., κοντά στο Γιάννη Μόραλη
και τον Παναγιώτη Τέτση, και συμμετείχε στο αγιογραφικό εργαστήρι του Κωνσταντίνου Ξυνόπουλου. Επιπλέον, παρακολούθησε μαθήματα σκηνογραφίας, διακόσμησης και γραφικών τεχνών στη Σχολή Βακαλό. Επί σειρά ετών, διδάσκει το μάθημα «Η Τεχνική της Αγιογραφίας – Θεωρία και Πράξη» σε διαφόρους φορείς, και είναι υπεύθυνη του Αγιογραφικού Εργαστηρίου, καθώς και του Εργαστηρίου Ιστορημένων Χειρογράφων του παραρτήματος Ισλαμικής Τέχνης στο Μουσείο Μπενάκη. Διετέλεσε Γενική Γραμματεύς στο Σύλλογο Φίλων της Γενναδείου Βιβλιοθήκης και στο Σωματείο Φίλων του Μουσείου Μπενάκη. Έχει αγιογραφήσει πολλούς ναούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έργα της έχουν εκτεθεί σε πολυάριθμες ατομικές εκθέσεις. Έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια και δώσει σειρές θεματικών διαλέξεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η συγγραφική της δραστηριότητα περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό βιβλίων με θέμα  την τέχνη της Βυζαντινής Αγιογραφίας.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.