Εξετάζεται νέος μηχανισμός είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών


Ένα νέο μηχανισμό είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών, το τελικό ύψος των οποίων θα συνδεθεί με το εισόδημα, εξετάζει το υπουργείο Εργασίας για περίπου 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσου Πετρόπουλου, η νέα εισφορά για ένα διάστημα θα είναι υποχρεωτική, και είναι μια λύση για την εύρεση πόρων για τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο υφυπουργός είπε ως παράδειγμα ότι στους ελεύθερους επαγγελματίες η εισφορά θα μπει επί του κύκλου εργασιών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Έθνος”, τα ποσά θα καθορίζονται κλιμακωτά από τις πραγματικές πωλήσεις και θα εισπράττονται αυτόματα με την έκδοση απόδειξης πληρωμής, με σκοπό σε κάθε συναλλαγή να επιβληθεί ποσοστό επί του εισπραττόμενου ποσού το οποίο θα αποδίδεται αυτόματα υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης και θα συνιστά την εισφορά του κάθε ασφαλισμένου ελεύθερου επαγγελματία, αυτοαπασχολούμενου και αγρότη. Αν παρακρατηθεί μεγαλύτερο πόσο απο αυτό που αναλογεί στον κάθε ασφαλισμένο ως εισφορά τότε το επιπλέον πόσο μετά την εκκαθάριση θα τοποθετείται σε έναν ατομικό κουμπάρα που θα λειτουργεί ανταποδοτικά.

Τέλος, εξετάζεται και ειδική εισφορά για μισθωτούς με μηνιαίες αποδοχές άνω των 2 χιλιάδων ευρώ.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.