Ευρωασφυξία από τον Ντράγκι προς την Ελλάδα


Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ξεκαθάρισε, απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών, ότι δεν πρόκειται να αποκαταστήσει τη ρευστότητα προς την Ελλάδα έναντι ομολόγων (collateral), ούτε να επιστρέψει τα 1,9 δισ ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα, αν η Ελλάδα δεν τηρήσει το πρόγραμμα του Μνημονίου.

«Συμφωνούμε να μεταφέρουμε το ισοδύναμο των κερδών από το ευρωσύστημα στο πορτοφόλι των ομολόγων προς την Ελλάδα, ως ενίσχυση στον προϋπολογισμό, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται με το πρόγραμμα» δήλωσε ο κ. Ντράγκι.

Το έντονο πρόβλημα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της μειωμένης εμπιστοσύνης των Ελλήνων προς τις τράπεζες, αναδεικνύεται και στη σημερινή ανακοίνωση της ΕΚΤ, με την οποία επισημοποιείται το ναδίρ των ελληνικών καταθέσεων τον Ιανουάριο στα 155 δισ. ευρώ, χαμηλότερα κατά 15 δισ. από το προηγούμενο χαμηλό του Ιουνίου του 2012, ποσό το οποίο εκτιμάται ότι συρρικνώθηκε ακόμη περαιτέρω τον Φεβρουάριο.

Παράλληλα, ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε προειδοποίησε ότι η συμφωνία, που επιτεύχθηκε στο πρόσφατο Eurogroup, θα ακυρωθεί, αν η Ελλάδα δεν τηρήσει όσα αποδέχθηκε. Η δήλωση Σόίμπλε ήρθε ως απάντηση στις «ιαχές πολέμου» του Υπουργού Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη ότι στον τομέα του δεν θα προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις σε ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.