ΗΠΑ, Βερολίνο, διεθνή ΜΜΕ: Λάθος το ταξίδι Τσίπρα στη Μόσχα


Εκτεταμένες ήταν οι αρνητικές διεθνείς αντιδράσεις κατά της επίσκεψης Τσίπρα στη Μόσχα. Δημοσίευμα των New York Times εντάσσει την επίσκεψη σε μία στρατηγική του «διαίρει και βασίλευε», που ενδεχομένως ακολουθεί η Μόσχα για να εμποδίσει την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τον ρόλο της στην ουκρανική κρίση.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Έλμαρ Μπροκ (CDU) δήλωσε στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και στην εφημερίδα Bild ότι ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν γνωρίζει «ότι δεν μπορεί πραγματικά να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα. Δεν διαθέτει γι’ αυτό αρκετά χρήματα. Η Ρωσία δεν μπορεί να επαναφέρει το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων και οι Έλληνες δεν θα ήθελαν το βιοτικό επίπεδο των Ρώσων».

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχολίασε: «Έχουμε κάνει σαφές ότι αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για επαφές, ως να μην συμβαίνει τίποτα, με τη Ρωσία. Έχουμε τονίσει τη σημασία της ενότητας με τους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους μας για να συνεχιστεί η πίεση στη Ρωσία ώστε να σταματήσει να τροφοδοτεί τις συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία».

Τέλος, Γερμανοί πολιτικοί χαρακτήρισαν την επίσκεψη στη Ρωσία «λάθος»,  και έκαναν λόγο για «ξεκάθαρα φιλορωσική και ξεκάθαρα αντιευρωπαϊκή» ατμόσφαιρα.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.