Η Ελλάδα 32η παγκοσμίως στις ερευνητικές εργασίες


Η Ελλάδα κατατάχθηκε 32η στον κόσμο στον νέο δείκτη που δημιούργησε το περιοδικό «Nature», ένα από τα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά διεθνώς. Ο δείκτης «Nature Index 2014 Global» κατατάσσει τις χώρες με βάση τη συμβολή τους στην έρευνα υψηλού επιπέδου, όπως αυτή καταγράφεται κυρίως μέσω δημοσιεύσεων σε διεθνούς κύρους επιστημονικά περιοδικά.

Στην κορυφή βρίσκονται οι ΗΠΑ και ακολουθούν κατά σειρά η Κίνα, η Γερμανία, η Ιαπωνία και η Βρετανία. Ως κριτήριο χρησιμοποιείται κυρίως ο αριθμός των άρθρων που δημοσιεύονται σε 68 αυστηρά επιλεγμένα περιοδικά από διάφορα επιστημονικά πεδία.

Ο νέος δείκτης μετρά και την «οικονομική αποδοτικότητα» της επιστημονικής έρευνας σε κάθε χώρα, λαμβάνοντας υπόψη το ύψος των δαπανών κάθε μίας για έρευνα και ανάπτυξη. Με αυτό το κριτήριο, η Ελλάδα εμφανίζεται ως μία από τις πιο παραγωγικές και αποδοτικές χώρες, όσον αφορά την αναλογία των υψηλού επιπέδου επιστημονικών δημοσιεύσεων σε διεθνή περιοδικά, σε σχέση με τις συγκριτικά χαμηλές εθνικές δαπάνες της για την έρευνα.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.