Η κυβέρνηση καταστρέφει τους εκδότες βιβλίων


Στην απόλυτη καταστροφή οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια η κυβέρνηση τον κλάδο του βιβλίου, αφού …φρόντισε να μειώσει οριακά τον εισπραττόμενο από τις πωλήσεις βιβλίων στο 6% από το 6,5%, και, ταυτόχρονα, να τετραπλασιάσει, από το 6,5% στο 23%, τον ΦΠΑ των δαπανών έκδοσης των βιβλίων!

Όπως επισημαίνει σε επιστολή της η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου προς τον Αλέξη Τσίπρα και τα πολιτικά κόμματα, πριν τις πρόσφατες αλλαγές στον ΦΠΑ «οι υπηρεσίες φασόν που χρειάζονται για την παραγωγή του βιβλίου (εκτυπώσεις, βιβλιοδεσίες, κοκ) επιβαρύνονταν με 6,5%.  Στο νέο νόμο, ενώ το βιβλίο εντάχθηκε στο 6%, οι υπηρεσίες για την παραγωγή του βιβλίου υπόκεινται σε ΦΠΑ 23%. Όπως καταλαβαίνετε, η τεράστια αυτή διαφορά (από το 6% στο 23%) δεν μπορεί να καλυφθεί από τις πωλήσεις των βιβλίων, καθώς το περιθώριο μικτού κέρδους μας επ’ ουδενί δεν φτάνει για να καλύψει τη διαφορά των δύο συντελεστών».

Και συνεχίζουν στη δραματική έκκλησή τους οι εκδότες βιβλίων: «Η αύξηση της αξίας της παραγωγής κατά 16% θα είναι εξαιρετικά επιβαρυντική για τη ρευστότητα της μικρομεσαίας εκδοτικής επιχείρησης… Οι περισσότερες εκδοτικές επιχειρήσεις θα στραφούν στην ανάθεση της παραγωγής τους σε τυπογραφεία άλλων Ευρωπαϊκών χωρών (Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιταλία) προκειμένου να μηδενίσουν τον ΦΠΑ στο στάδιο της παραγωγής. Με αυτόν τον τρόπο το Ελληνικό κράτος θα χάσει και την έγκαιρη είσπραξη ΦΠΑ (στο στάδιο της παραγωγής), καθώς και άλλα φορολογικά έσοδα αφού η εκδοτική παραγωγή θα κατευθυνθεί στο εξωτερικό. Οι εγχώριες μονάδες εκτύπωσης και βιβλιοδεσίας θα χάσουν το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών τους και πολλές από αυτές θα κλείσουν. Τέλος, με αυτόν τον τρόπο θα χειροτερεύσει και το εμπορικό ισοζύγιο του κράτους».

Τα σχόλια έχουν κλείσει.